Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον – Άμεσα η εκλογή του διαδόχου του

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον – Άμεσα η εκλογή του διαδόχου του

Αυτό που απαιτούσαν όλο και περισσότεροι, έγινε πράξη: ο Μπόρις Τζόνσον με διάγγελμα έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», είπε. 

Το πόντιουμ για τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον στήθηκε έξω από το Νο10 λίγο πριν από τις 14:30 κι εκείνος, Άγγλος σωστός, βγήκε από το Νο10 της Ντάουνινκ Στριτ στις 14:30. Έξω από την πρωθυπουργική κατοικία ήταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες δημοσιογράφοι και περίμεναν να ακούσουν αυτό που περίμενε… όλη η Βρετανία, το κόμμα του και οι πολιτικοί του αντίπαλοι: ότι παραιτείται. 

Έτσι κι έγινε. Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι παραιτείται από την ηγεσία των Συντηρητικών και άρα από την πρωθυπουργία της Βρετανίας και πως οι εκλογές για τον διάδοχό του θα γίνουν άμεσα. Έως τότε, πιθανότατα έως το φθινόπωρο, θα παραμείνει πρωθυπουργός. Παραίτηση σε… επεισόδια δηλαδή. 

Είχε προηγηθεί μπαράζ παραιτήσεων μετά την αποκάλυψη πως κάλυψε σύμβουλό του που είχε εμπλακεί σε σεξουαλικό σκάνδαλο και η ασφυκτική πίεση στον Μπόρις Τζόνσον να εγκαταλείψει την εξουσία. 

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στο διάγγελμά του πως η πίεση και η θέληση της ηγεσίας των Συντηρητικών να παραιτηθεί ήταν τόσο μεγάλες, που δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Ανακοίνωσε λοιπόν την παραίτησή του από ηγέτης των Τόρις και από πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Eίναι πλέον ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού συντηρητικού κόμματος να υπάρξει νέος ηγέτης του κόμματος αυτού και συνεπώς νέος πρωθυπουργός», ξεκίνησε το πιο δύσκολο διάγγελμα της πρωθυπουργίας του. Το χρονοδιάγραμμα της εκλογικής διαδικασίας θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

«Συμφώνησα με τον σερ Γκράχαμ Μπερέτιντ, πρόεδρο της Επιτροπής 1922, πως η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», είπε ο Τζόνσον. Έκανε επίσης γνωστό πως «διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης». 

«Θέλω να πω στα εκατομμύρια ανθρώπους που μας ψήφισαν το 2019, πολλοί από αυτούς ψηφίζοντας Συντηρητικούς για πρώτη φορά: “Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την απίστευτη εντολή, την μεγαλύτερη συντηρητική πλειοψηφία από το 1987, το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων μετά τις εκλογές του 1979», συμπλήρωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Εξήγησε δε γιατί αρνούνταν να παραιτηθεί ενώ ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί του παραιτούνταν και αρνούνταν να τους ακούσει όταν του έλεγαν να αποχωρήσει. «Ο λόγος που αγωνίστηκα τόσο σκληρά τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να παραδίδω αυτή την εντολή αυτοπροσώπως δεν ήταν μόνο επειδή το ήθελα, αλλά επειδή ένιωθα ότι ήταν η δουλειά μου, το καθήκον μου, η υποχρέωσή μου απέναντί σας να συνεχίσω να υλοποιώ αυτό που σας υποσχεθήκαμε το 2019». Σημείωσε δε ότι είναι πολύ σκληρό το γεγονός πως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του. 

Άλλωστε, χαρακτήρισε την πρωθυπουργία «την καλύτερη δουλειά στον κόσμο» και πως είναι ιδιαίτερα θλιμμένος που αναγκάζεται να την αφήσει. «Γνωρίζω ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα ανακουφιστούν και ίσως κάποιοι λίγοι που θα απογοητευτούν. Και θέλω να γνωρίζετε πόσο θλίβομαι που αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», είπε. 

«Κανένας δεν είναι αμετακίνητος στην πολιτική. Θα υπάρχει επόμενος ηγέτης που θα οδηγήσει αυτή τη χώρα σε δύσκολους καιρούς και θα συνεχίσει την περικοπή των φόρων για να μπορεί να δημιουργεί εισόδημα στη Βρετανία. Στον επόμενο ηγέτη ότι θα δώσω όση περισσότερη υποστήριξη μπορώ», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον. 

«Και φυσικά είμαι υπερβολικά υπερήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης: από το ότι φέραμε εις πέρας το Brexit μέχρι ότι διευθετήσαμε τις σχέσεις μας με την ηπειρωτική Ευρώπη για πάνω από μισό αιώνα. Αξιοποιήσαμε την εξουσία γι’ αυτή την χώρα για να ψηφίζει τους δικούς της νόμους στο κοινοβούλιο, τα βγάλαμε πέρα με την πανδημία, οργανώσαμε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, την ταχύτερη άρση του lockdown και τους τελευταίους μήνες οδηγήσαμε την Δύση στο να υψώσει το ανάστημά της στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία», έκανε και τον απολογισμό του ο Μπόρις Τζόνσον.

«Φυσικά είναι επώδυνο να μην μπορέσω να φέρω σε πέρας τόσο πολλές ιδέες και σχέδια. Αλλά όπως έχουμε δει στο Γουεστμίνστερ το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό και όταν η αγέλη προχωράει, προχωράει», πρόσθεσε με… νόημα. 

Ευχαρίστησε τη σύζυγό του Κάρι, τα παιδιά του, τους συνεργάτες του, τον κόσμο, τον Τύπο. 

Πριν παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον, τον είχαν εγκαταλείψει σχεδόν 60 μέλη της κυβέρνησής του από τους οποίους πέντε υπουργοί και 21 υφυπουργοί αλλά και την πίεση που δέχθηκε ακόμη και από φιλικά προσκείμενα υπουργούς σε αυτόν ήταν μονόδρομος για τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί.

Ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών

Υποψηφιότητα για νέος αρχηγός των Συντηρητικών μπορεί να θέσει όποιος βουλευτής του κόμματος το επιθυμεί, με την στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού έχει δύο φάσεις. 

Στην πρώτη, μετά από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι, ενώ στην δεύτερη θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η επιτροπή 1922.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις