Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Βρετανία: Τρίζει η καρέκλα της Τερέζα Μέι – Παραιτήθηκε κι ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Τρίζει η καρέκλα της Τερέζα Μέι – Παραιτήθηκε κι ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον
φωτογραφία Reuters

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, λίγες ώρες αφότου αποχώρησε και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Και οι δύο διαφώνησαν με τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το “διαζύγιο” από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για το έργο του” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.

Και οι δύο υπουργοί διαφωνούσαν με την Μέι για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit.

Ο Τζόνσον είχε ακυρώσει διάφορες συναντήσεις που επρόκειτο να έχει στην επίσημη κατοικία του στο κεντρικό Λονδίνο και κατόπιν αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Οι δύο παραιτήσεις αφήνουν την Μέι εκτεθειμένη, με την κυβέρνησή της να κλυδωνίζεται. Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον είναι αν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση τηρώντας τη δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει ένα Brexit “φιλικό προς τις επιχειρήσεις” ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια.

Πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι οργισμένοι με τη στρατηγική που συμφώνησε να ακολουθήσει η Μέι απέναντι στην ΕΕ και την πρότασή της για τη δημιουργία ενός “χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών” καθώς θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική προδίδει την υπόσχεση που είχε δώσει η ίδια περί ενός “καθαρού” διαζυγίου από τις Βρυξέλλες.

ΕΕ – Βρετανία: Απέχουμε πολύ από την επίλυση του “χάους που προκλήθηκε” από το Brexit, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα που κάθε άλλο παρά οδεύει προς επίλυση και η κατάσταση δεν άλλαξε με την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, σχολίασε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

“Το χάος που προκάλεσε το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης- Βρετανίας και απέχουμε πάρα πολύ από την επίλυσή του, με ή χωρίς τον κύριο Ντέιβις” εξήγησε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

“Δυστυχώς, η ιδέα του Brexit δεν έφυγε μαζί με τον Ντέιβιντ Ντέιβις” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στα… σχοινιά η Τερέζα Μέι

Με τον Μπόρις Τζόνσον να ακολουθεί τα βήματα του Ντέιβιντ Ντέιβις που εγκατέλειψε τη θέση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit διαφωνώντας με την πολιτική της Τερέζα Μέι, ήρθε και μία νέα δημοσκόπηση να επιβεβαιώσει την έκταση της αμφισβήτησης στο πρόσωπό της.

Ενδεικτικά, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων, που εγκρίνουν τους χειρισμούς της Μέι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, έχει συρρικνωθεί στο 29%, σχεδόν 30 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την τελευταία διετία, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση.

Ειδικότερα, είναι πλέον αρνητική επίδοση από τότε που ξεκίνησε να διεξάγεται η σχετική έρευνα τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων ORB International.

Το ποσοστό έγκρισης των κυβερνητικών χειρισμών στις συνομιλίες για το Brexit ανήλθε έως και το 55% το πρώτο εξάμηνο του 2017, αλλά έκτοτε έχει μειωθεί.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα, το 56% των ψηφοφόρων δεν είναι βέβαιοι ότι η Μέι θα εξασφαλίσει τη σωστή συμφωνία ενώ το 26% πιστεύουν ότι θα πετύχει τη σωστή συμφωνία.

“Η Τερέζα Μέι έχασε τον υπουργό της για το Brexit, τον Ντέιβιντ Ντέιβις που παραιτήθηκε και αυτός διαφωνώντας, αλλά χάνει, επίσης, ολοένα και πιο πολύ την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων”, σχολίασε ο Τζόνι Χιλντ, γενικός διευθυντής της ORB International.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις