Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Παραιτήθηκε συγκινημένος ο βασιλιάς Αλβέρτος Β’ – Νέος βασιλιάς ο Φίλιππος

Παραιτήθηκε συγκινημένος ο βασιλιάς Αλβέρτος Β’ – Νέος βασιλιάς ο Φίλιππος

Ο Αλβέρτος Β’, βασιλιάς των Βέλγων εδώ και είκοσι χρόνια, παραιτήθηκε σήμερα από το θρόνο υπέρ του μεγαλύτερου γιου του Φιλίππου, ο οποίος έγινε ο έβδομος μονάρχης στην ιστορία του Βελγίου.

Έπειτα από είκοσι χρόνια στο θρόνο, ο βασιλιάς Αλβέρτος Β’, 79 ετών, υπέγραψε την πράξη παραίτησης στη μεγάλη αίθουσα του θρόνου στο παλάτι των Βρυξελλών, παρουσία περισσότερων από 200 προσκεκλημένων, των μελών της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμοποιημένων σωμάτων.

Ο Φίλιππος του Βελγίου έγινε επίσημα σήμερα ο έβδομος βασιλιάς των Βέλγων

Ο Φίλιππος του Βελγίου έγινε επίσημα σήμερα ο έβδομος βασιλιάς των Βέλγων έπειτα από την ορκωμοσία του ενώπιον του Κοινοβουλίου, μιάμιση ώρα μετά την παραίτηση του πατέρα του, του βασιλιά Αλβέρτου Β’, από το θρόνο.
“Ορκίζομαι να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους του βελγικού λαού, να διατηρήσω την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα”, είπε ο Φίλιππος στα ολλανδικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, τις τρεις εθνικές γλώσσες, καθώς γινόταν επίσημα σε ηλικία 53 ετών ο νέος αρχηγός του κράτους.

ο Αλβέρτος Β’ εξέφρασε “την πλήρη εμπιστοσύνη του” στον Φίλιππο. “Φίλιππε, έχεις όλες τις αρετές της καρδιάς και της διάνοιας για να υπηρετήσεις πολύ καλά την πατρίδα μας

Στη διάρκεια μιας σύντομης και τελευταίας ομιλίας, που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ο Αλβέρτος Β’ εξέφρασε “την πλήρη εμπιστοσύνη του” στον Φίλιππο. “Φίλιππε, έχεις όλες τις αρετές της καρδιάς και της διάνοιας για να υπηρετήσεις πολύ καλά την πατρίδα μας στα νέα σου καθήκοντα”, είπε.
Απευθυνόμενος στους πολιτικούς που ήταν παρόντες είπε “η τελευταία συμβουλή μου είναι: να εργάζεστε αδιάκοπα για τη συνοχή του Βελγίου”.

Με φωνή σπασμένη από τη συγκίνηση, ο Αλβέρτος Β’ εξέπληξε το ακροατήριο χρησιμοποιώντας έναν οικείο γαλλο-αγγλικό τρόπο για να εκφράσει την αγάπη του προς τη σύζυγό του Πάολα: “απλώς ευχαριστώ και ένα μεγάλο φιλί!” (“simplement merci et un gros kiss!”). Καθισμένη λίγα μέτρα μακριά, η τελευταία σκούπισε ένα δάκρυ.

Γεννημένος στις 6 Ιουνίου 1934, ο δευτερότοκος γιος του Λεοπόλδου Γ’ και της βασίλισσας Αστρίντ έγινε ο βασιλιάς Αλβέρτος Β’ στις 9 Αυγούστου 1993, μετά τον ξαφνικό θάνατο του αδελφού του βασιλιά Μποντουάν που δεν είχε παιδιά.

Έπειτα από 20 χρόνια στο θρόνο, νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να περάσω τη δάδα στην επόμενη γενιά

Στη διάρκεια της βασιλείας του ο Αλβέρτος αφιέρωσε πολλή ενέργεια για την προάσπιση της συνοχής της χώρας όταν η πολιτική διένεξη ανάμεσα σε γαλλόφωνους και φλαμανδούς επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2007, στη συνέχεια και πάλι μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2010.

Είχε ανακοινώσει στις 3 Ιουλίου την απόφασή του να παραιτηθεί από το θρόνο, προβάλλοντας την κούραση και την εύθραυστη υγεία του στην ηλικία των 79 ετών. “Έπειτα από 20 χρόνια στο θρόνο, νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να περάσω τη δάδα στην επόμενη γενιά”, είχε πει.

Διαβάστε επίσης: Παραχωρεί το θρόνο στον γιο του ο βασιλιάς του Βελγίου – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε