Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Παραλήρημα Τραμπ κατά Μακρόν: «Γλείφει τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ»

Φωτογραφία: Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ «ξαναχτύπησε», καθώς ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, έβαλε αυτή τη φορά στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγόρησε πως «γλείφει» τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και μεταδόθηκε χθες Τρίτη (11.4.2023).

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δέχεται επικρίσεις από αρκετές πλευρές εξαιτίας της τοποθέτησής του με την οποία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μη μετατραπεί σε «ακόλουθο», ούτε των ΗΠΑ, ούτε της Κίνας, ιδίως για το ζήτημα της Ταϊβάν, μετά την επιστροφή του από την Ασία και ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένας απ’ αυτούς που εξαπέλυσαν πυρά εναντίον του.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν, που είναι φίλος μου, πάει στην Κίνα και… γλείφει (σ.σ.: τον Σι Τζινπίνγκ)», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόνλαντ Τραμπ.

Ο Ντόνλαντ Τραμπ, τα έβαλε επίσης και με την κυβέρνηση του δημοκρατικού διαδόχου του, Τζο Μπάιντεν, πως αποδυνάμωσε τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, σε βαθμό που χάνουν την υποστήριξη παραδοσιακών συμμάχων τους.

«Ο κόσμος έχει παλαβώσει, ανατινάσσεται παντού, κι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανέναν λόγο», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Είπα “οκ”! Η Γαλλία πάει στην Κίνα τώρα», πρόσθεσε. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση, διαβεβαιώνοντας πως η διμερής σχέση με τη Γαλλία είναι εξαίρετη.

Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις, η γαλλική προεδρία υπερασπίστηκε τη θέση του Εμανουέλ Μακρόν, κρίνοντας πως «πρέπει να ακούγεται η ιδιαίτερη φωνή» της Ευρώπης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις