Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Παραολυμπιακοί 2018: Το doodle και η σπουδαία ιστορία

Παραολυμπιακοί 2018

Ξεκινά η μεγάλη γιορτή αθλητισμού, οι Παραολυμπιακοί 2018! Η σπουδαία ιστορία των αγώνων με άτομα με αναπηρία, η ελληνική ομάδα και το Google doodle.

Σήμερα 9 Μαρτίου ξεκινούν οι Παραολυμπιακοί 2018. Με ένα doodle η Google τιμά την μεγάλη ιστορία των αγώνων με άτομα με αναπηρία. Με τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών από ποτέ, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018 έφτασαν στις ίδιες εγκαταστάσεις που ολοκληρώθηκαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες λίγες μέρες πριν στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.

Παραολυμπιακοί 2018: Συμμετοχές, αθλήματα και μετάλλια

Αθλητές από 80 χώρες θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στους αγώνες που διεξάγονται από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου. 670 αθλητές θα καταθέσουν σώμα και ψυχή στην πολυαναμενόμενη και κορυφαία διοργάνωση.

Τα αθλήματα είναι τα εξής: αλπικό σκι, δίαθλον, σκι αντοχής, χόκεϊ επί πάγου, snowboarding και curling με αμαξίδιο. Συνολικά, θα απονεμηθούν 80 μετάλλια ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι οι Παραολυμπιακοί 2018 έχουν τις περισσότερες γυναικείες συμμετοχές από ποτέ!

Πρόκειται για τη 5η συμμετοχή της Ελλάδας. Προηγήθηκαν οι Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι 2002, του Τορίνο 2006, του Βανκούβερ 2010 και του Σότσι 2014.

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018: Η συμμετοχή της Ελλάδας

https://www.youtube.com/watch?v=z5xkZ4P4vIs

 

Οι Έλληνες αθλητές κέρδισαν τα πρώτα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 κέρδισαν 2 αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ενώ στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 κέρδισαν 1 χρυσό, 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια.

Το 2000, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, η Ελληνική ομάδα συμμετείχε με 71 άτομα (42 αθλητές). Οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν στο στίβο, την κολύμβηση, την άρση βαρών, την καλαθοσφαίριση και το τζούντο. Η Ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Σύδνεϋ κέρδισε 11 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια, 3 χάλκινα).

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής Παραολυμπιακής Ομάδα. Ήταν μια ομάδα με 137 αθλητές, η οποία κατέδειξε την ανοδική πορεία του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα. Από τότε, ξεκίνησε το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κοινωνίας για τους αθλητές με αναπηρία.

Οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να κατακτήσουν συνολικά 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα). Εννέα περισσότερα από αυτά που είχαν κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ. Επίσης σημειώθηκαν συνολικά 58 πλασαρίσματα στις πρώτες οχτώ θέσεις.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου ήταν οι πιο επιτυχημένοι αγώνες για την Ελληνική Ομάδα μέχρι στιγμής. Συμμετέχοντας σε 10 αθλήματα οι 69 αθλητές και αθλήτριες της Ελληνικής Ομάδας κατάφεραν να κατακτήσουν 24 μετάλλια (5 χρυσά, 9 αργυρά και 10 χάλκινα) και να καταταχθούν 20οι στη παγκόσμια κατάταξη.

Στην 44η θέση μεταξύ 165 κρατών που πήραν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) κατετάγη η Ελλάδα. Με απολογισμό ένα χρυσό, τρία ασημένια, οκτώ χάλκινα και συνολικά 12 μετάλλια. Oι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες συμμετείχαν σε εννέα αθλήματα.

Ο αθλητής, Κωνσταντίνος Πετράκης για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς!

Η επίσημη τελετή υποδοχής της ελληνικής ομάδας πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα στο Παραολυμπιακό Χωριό. Η αρχηγός αποστολής, Αναστασία Γκούφα ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Αγώνες και οι Παραολυμπιακοί 2018 ξεκίνησαν με την καλύτερη διάθεση.

Ο Δήμαρχος του χωριού Ιουνσό Παρκ, πρώην δικαστής και βουλευτής καλωσόρισε την Ελληνική Ομάδα και ακολούθησε το τελετουργικό έπαρσης της Ελληνικής σημαίας και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο Παραολυμπιακό Χωριό βρέθηκε και η Πρέσβης της Ελλάδας στην Κορέα Ιφηγένεια Κοντολέωντος η οποία παρακολούθησε την τελετή υποδοχής και επισκέφτηκε το αρχηγείο της Ελληνικής Ομάδας.

Ο αθλητής της Παραολυμπιακής Χιονοσανίδας (Para Snowboard) Κωνσταντίνος Πετράκης από τη Βέροια, Ημαθίας θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο αθλητής θα αγωνιστεί στις 12 Μαρτίου στο Snowboard Cross  και στις 16 Μαρτίου στο Bank Slalom.

«Τα συναισθήματα μου είναι τρελά! Είναι όνειρο κάθε αθλητή να εκπροσωπήσει την χώρα του στους Ολυμπιακούς ή τους Παραολυμπιακούς Αγώνες», είναι τα πρώτα του λόγια με τα οποία υποδέχεται την κλήση μας ο Κωνσταντίνος Πετράκης.

Και συμπληρώνει: «Ήμουνα στο βουνό και έκανα προπόνηση την στιγμή που μου τηλεφώνησαν από την Παραολυμπιακή Επιτροπή και μου ανακοίνωσαν τα νέα. Δέχθηκα τα συγχαρητήρια άλλων αθλητών που έκαναν προπόνηση εκείνη την στιγμή και χάρηκα. Μη ξεχνάμε ότι  από την Ημαθία ήταν και οι αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από λίγες ημέρες στη Νότια Κορέα. Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος που και εγώ είμαι από την Ημαθία που θα μαι στους Παραολυμπιακούς».

Οι Παραολυμπιακοί 2018 αναμένονται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο!

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Το doodle της Google

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018

Από το 1960, έχουν διοργανωθεί 12 Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και 9 Χειμερινοί. Οι Αγώνες αυτοί έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018 αναμένονται με ανυπομονησία.

Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές. Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν καλές επιδόσεις και κέρδισαν πολλά μετάλλια.

Η Google τιμά την μέρα έναρξης των Αγώνων με αναπηρία με το παραπάνω doodle. 

Οι Παραολυμπιακοί 2018 είναι γεγονός! Καλή επιτυχία στην ελληνική συμμετοχή!

Πηγή βίντεο: Doodle Celebration Today

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις