Κόσμος

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Επονίδιστη και εκδικητική η απόφαση της Δανίας γα τους πρόσφυγες

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) χαρακτήρισε σήμερα «επονείδιστη» και «καθαρά εκδικητική» την πολύ αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαιώματος ασύλου που ψηφίστηκε χθες στη Δανία, η οποία επιτρέπει την κατάσχεση των τιμαλφών των μεταναστών.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Βρίσκω επονείδιστο πως η Δανία, και σε κάποιο βαθμό και η Ελβετία, θέλουν να κατάσχουν τα τελευταία προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που, εξαιτίας του ότι είναι εξόριστοι και τρωτοί, έχουν ήδη φτωχοποιηθεί και δεν έχουν πλέον πολλά πράγματα πάνω τους», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της HRW, Κένεθ Ροθ, παρουσιάζοντας την έκθεση της ΜΚΟ για το 2016.

«Μια πλούσια χώρα όπως η Δανία έχει στ’ αλήθεια ανάγκη να αποστερήσει τα τελευταία αντικείμενα από αυτούς τους απελπισμένους αιτούντες άσυλο προτού τους προσφέρει βασικές υπηρεσίες», διερωτήθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους.

Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία μια πολύ αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαιώματος ασύλου, που προβλέπει το ενδεχόμενο κατάσχεσης των προσωπικών αντικειμένων των μεταναστών, τη μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων τους και την επιμήκυνση του χρόνου οικογενειακής επανένωσης.

Αυτό τον μήνα η Ελβετία επέβαλε επίσης στους αιτούντες άσυλο να παραδίδουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα αξίας άνω των 1.000 ελβετικών φράγκων (913 ευρώ) κατά την άφιξή τους στη χώρα.

«Πρέπει να σημειώσουμε πως το θέμα αυτό δεν έχει καθόλου να κάνει με μια ενδεχόμενη πληρωμή (σ.σ. των παρεχομένων υπηρεσιών) γιατί αν η Δανία ήθελε να πληρωθεί από τους αιτούντες άσυλο, θα τους έδινε δουλειές, κάτι που οι περισσότεροι επιθυμούν», πρόσθεσε ο Ροθ.

Τα μέτρα κατάσχεσης «μοιάζουν απλώς εκδικητικά και μια προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα “πώς τολμάτε να έρχεστε στη Δανία εσείς που είστε αιτών άσυλο ο οποίος έφθασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση”», επέμεινε.

«Αυτή η απόκριση δίχως έλεος δεν είναι κάτι που περιμένουμε από μια πλούσια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει ο αξιωματούχος της HRW.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν τους φράχτες στο εργοτάξιο στο υπό κατασκευή θέρετρο του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ
Οι Αλβανοί διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες κατά ενός σχεδιαζόμενου πολυτελούς θέρετρου που υποστηρίζεται από μια εταιρεία που συνδέεται με τον Τζάρεντ Κούσνερ
Protesters who say their land has been taken unjustly, tear down the fence where a tourist resort is to be built by the Adriatic coast, in Rrjoll, near Shkodra, Albania, June 13, 2026. REUTERS/Florion Goga
Politico: Πώς ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησε κατά λάθος μια αλβανική εξέγερση
Φλαμίνγκο, μια παρθένα ακτογραμμή και ένα λαμπερό θέρετρο με την οικονική επένδυση του Τζάρεντ Κούσνερ προκάλεσαν τις μεγαλύτερες πολιτικές διαδηλώσεις στη σύγχρονη ιστορία της Αλβανίας
Protesters hold banners and placards during a protest against a luxury resort, a plan by a company linked to Donald Trump's son-in-law, Jared Kushner, on an environmentally sensitive part of the Adriatic coast, in Tirana, Albania, June 12, 2026. REUTERS/Valdrin Xhemaj
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ απέκτησε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
Το αστέρι του Μπέκαμ αναγνωρίζει την λαμπρή καριέρα του, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεπέρασε τον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και να έγινε μια εξέχουσα προσωπικότητα στη μόδα, το lifestyle και την ποπ κουλτούρα
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ποζάρει μπροστά στο αστέρι του, μετά την αποκάλυψή του στο «Walk of Fame» του Χόλιγουντ στο Λος Άντζελες