Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Παρίσι: Τιμούν τους 130 νεκρούς ένα χρόνο μετά τη σφαγή [vid, pics]

Παρίσι: Τιμούν τους 130 νεκρούς ένα χρόνο μετά τη σφαγή [vid, pics]

130 σκέψεις για 130 ζωές“. Με τη φράση αυτή, εκατοντάδες Παριζιάνοι θυμήθηκαν αυτό που μάλλον δεν ξέχασαν ποτέ. Την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην “καρδιά” της Πόλης του φωτός, ακριβώς πριν από ένα χρόνο.

Στις 13 Νοεμβρίου του 2015, οι φανατικοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους “παρουσίασαν” την επιτομή της μισσαλόδοξης φιλοσοφίας τους, σκορπώντας το θάνατο μέσα από μία σειρά ενορχηστρωμένων και εκτελεσμένων με χειρουργική ακρίβεια επιθέσεων, σε τουλάχιστον τέσσερα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αρχικά στο στάδιο Stade de France, όπου εκείνη την ώρα διεξάγονταν φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ένας αγώνα τον οποίο παρακολουθούσε από τις εξέδρες του γηπέδου και ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνέχεια οι τζιχαντιστές έσπειραν το θάνατο “στα τυφλά”, πυροβολώντας σε εστιατόρια και καφέ του Παρισιού, πριν τελικά καταλήξουν στο Μπατακλάν, όπου και ολοκλήρωσαν το φρικαλέο έργο τους με τη μεγαλύτερη σφαγή.

130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνο το βράδυ, 89 εκ των οποίων κατά τη διάρκεια συναυλίας της ροκ μπάντας Eagles of Death Metal, στο ιστορικό θέατρο Μπατακλάν, το οποίο και μόλις σήμερα, ένα χρόνο μετά, άνοιξε ξανά τις πόρτες του για μια συναυλία μνήμης και “επανέναρξης”, με τον μοναδικό Sting.

Δείτε εδώ το σοκαριστικό βίντεο που δείχνει τη στιγμή που ξεκινούν οι πυροβολισμοί στο Μπατακλάν

Σιωπή

Ένα χρόνο μετά, λοιπόν, άνθρωποι από το Παρίσι -και όχι μόνο- βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας για να τιμήσουν αφενός τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και να στείλουν, αφετέρου, ένα μήνυμα: Πως δεν φοβούνται.

Ένα από αυτά τα σημεία ήταν και η ιστορική Place de la République, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει το επιβλητικό συντριβάνι που σχεδίασε το 1811 ο διάσημος Γάλλος μαθηματικός και μηχανικός, Pierre-Simon Girard.

Γύρω από το συντριβάνι, άνθρωποι κάθε ηλικίας έφτασαν με ένα λουλούδι, ένα χειρόγραφο σημείωμα ή απλά με τη σκέψη τους, προσευχήθηκαν και τραγούδησαν χαμηλόφωνα, προς τιμήν των 130 νεκρών.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του newsit.gr από το σημείο 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε