Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Παρίσι: Το Λονδίνο “φόρεσε” τη γαλλική σημαία – Οι αναρτήσεις των Μπέκαμ, Ρόουλινγκ και Έλτον Τζον

Παρίσι: Το Λονδίνο “φόρεσε” τη γαλλική σημαία – Οι αναρτήσεις των Μπέκαμ, Ρόουλινγκ και Έλτον Τζον

Οι σημαίες στη Βρετανία κυματίζουν μεσίστιες, τα μνημεία φωταγωγούνται με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, στην Πλατεία Τραφάλγκαρ κόσμος συγκεντρώνεται αυθόρμητα: το Λονδίνο τιμά τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι, την “αδελφή πόλη” στην απέναντι πλευρά της Μάγχης. 

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, στην Πλατεία Τραφάλγκαρ μαζεύτηκαν από νωρίς περίπου 100 άνθρωποι ενώ μια δεύτερη συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ. “Είμαστε Παρίσι” και “Το Λονδίνο αλληλέγγυο με το Παρίσι” έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.
“Όλοι είμαστε σοκαρισμένοι. Έμεινα ξύπνιος όλη τη νύχτα. Περπατάω στο Λονδίνο μ’ αυτό” είπε ένας 20χρονος Γάλλος δείχνοντας το πλακάτ με το σύνθημα “Προσευχηθείτε για το Παρίσι”. “Ελπίζω ότι θα αντιδράσουμε σωστά. Θα ήταν πολύ εύκολο να αντιδράσουμε με φόβο, να επιρρίψουμε την ευθύνη στους μετανάστες και τους μουσουλμάνους”, πρόσθεσε.

Εκτός από τους Γάλλους κατοίκους του Λονδίνου, στη συγκέντρωση μετείχαν και πολλοί Βρετανοί, όπως η 18χρονη φοιτήτρια Άλις Ζάο. “Σε στιγμές σαν αυτήν πρέπει να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας”, είπε η νεαρή.
Ως φόρο τιμής προς τα θύματα, τα συντριβάνια της πλατείας θα φωταγωγηθούν με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, η οποία θα εικονίζεται και στην πρόσοψη της Εθνικής Πινακοθήκης, ενός από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Ο δήμος ακύρωσε μια επίδειξη πυροτεχνημάτων γιατί, όπως ανέφερε, “είναι η ώρα να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, όχι να γιορτάσουμε”.

“Το Παρίσι είναι η αδελφή πόλη μας. Είμαστε δύο πρωτεύουσες που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες: την ελευθερία, την έλλειψη προκατάληψης, την ανεκτικότητα”, σχολίασε ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε πολλά δημόσια κτίρια, ακόμη και στην κατοικία του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, στον αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, οι Λονδρέζοι εναπόθεσαν δεκάδες μπουκέτα με λουλούδια και άφησαν συλλυπητήρια μηνύματα. “Μας πολεμούς γιατί υπερασπιζόμαστε τις ελευθερίες”, έγραφε ένα από αυτά.
“Κουράγιο, Γαλλία, είμαστε μαζί σας”, έγραψε στο Twitter η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η δημιουργός του “Χάρι Πότερ”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε