Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Πέδρο, Πέδρο είσαι εδώ; Ο Αλμοδόβαρ πρόεδρος στο Φεστιβάλ των Καννών

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Ο ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες που γνώρισε ποτέ ο παγκόσμιος κινηματογράφος. Κάτοχος δεκάδων βραβείων, μεταξύ των οποίων κι ένα Όσκαρ κι ένας Χρυσός Φοίνικας για την ταινία “Όλα για τη Μητέρα μου”, ο Ισπανός σκηνοθέτης θα είναι φέτος ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 70ου Φεστιβάλ των Καννών.

Πρόκειται για τον πρώτο Ισπανό που αναλαμβάνει επικεφαλής του ιστορικού Φεστιβάλ και θα διαδεχθεί τον σκηνοθέτη του “Mad Max”, τον Αυστραλό Τζορτζ Μίλερ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχω τη δυνατότητα να γιορτάσω την 70η επέτειο του Φεστιβάλ των Καννών από μια τόσο προνομιακή θέση. Είναι για μένα τιμή, είμαι ευγνώμων και συγκινημένος. Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη που η θέση του προέδρου συνεπάγεται κι ελπίζω να ανταποκριθώ επάξια στα καθήκοντα μου. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα αφοσιωθώ ψυχή και σώματι σε αυτό τον σκοπό που είναι μαζί προνόμιο κι απόλαυση» ανέφερε, σε δήλωση του, ο Ισπανός σκηνοθέτης.

Ο Pedro Almodovar έχει βρεθεί μέχρι τώρα πέντε φορές στο διαγωνιστικό των Καννών με τις ταινίες «Όλα για τη Μητέρα μου», «Volver», «Ραγισμένες Αγκαλιές», «Το Δέρμα που Κατοικώ» και «Julieta», ενώ η «Κακή Εκπαίδευση» ήταν η ταινία έναρξης το 2004.

«Για την 70η διοργάνωση του, το Φεστιβάλ των Καννών είναι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσει έναν μοναδικό και εξαιρετικά δημοφιλή καλλιτέχνη. Τα έργα του έχουν ήδη κατακτήσει μια αιώνια θέση στην ιστορία του κινηματογράφου. Μια μεγάλη και πιστή φιλία συνδέει τον Πέδρο Αλμοδόβαρ με το Φεστιβάλ, από όταν ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής υπό την προεδρία του Ζεράρ Ντεπαρντιέ» δήλωσαν από την πλευρά τους ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Πιερ Λεσκίρ και ο διευθυντής Τιερί Φρεμό.

Ο Αλμοδόβαρ θα απονείμει μαζί με την κριτική επιτροπή τον Χρυσό Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ των Καννών που θα διεξαχθεί από τις 17 ως τις 28 Μαΐου.

Ο Ισπανός κινηματογραφιστής που έχει στο ιστορικό του είκοσι ταινίες και είναι γνωστός κυρίως για τα γυναικεία πορτρέτα του έχει βραβευτεί επίσης με δυο Όσκαρ για τις ταινίες “Όλα για τη Μητέρα μου” και για το “Μίλα της”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε