Κόσμος

Πέμπτη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της εκλογής Τραμπ

Διαδηλωτές σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ σχεδιάζουν να κατακλύσουν τους δρόμους και την Κυριακή, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στην πόλη της Νέας Υόρκης και το Όκλαντ της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο.

Χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές πόλεις της Αμερικής διαδηλώνουν αφότου έγινε γνωστό ότι στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου ο Τραμπ εξασφάλισε λιγότερες λαϊκές ψήφους, ωστόσο συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους στο σώμα των 538 εκλεκτόρων κι επομένως αναδείχθηκε στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι κινητοποιήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές και οι πολίτες καταγγέλλουν τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ για περιορισμό της μετανάστευσης, καταγραφής των μουσουλμάνων αλλά και τις αναφορές σε βάρος του πρώην πρωταγωνιστή τηλεριάλιτι για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών.
Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν.

Φωνάζοντας το σύνθημα «δεν είσαι ο πρόεδρός μου» και «η αγάπη νικά το μίσος», οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν χθες πορείες στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο και σε άλλες πόλεις, υποστηρίζοντας ότι ο μεγιστάνας απειλεί τα πολιτικά κι ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων παρακολουθούν και καταγράφουν τα περιστατικά βίας εναντίον μειονοτικών ομάδων μετά τη νίκη του Τραμπ, κάνοντας λόγο για επιθέσεις εναντίον γυναικών που φορούν ισλαμική μαντίλα ή γκράφιτι ρατσιστικού περιεχομένου, ακόμα και παρενοχλήσεις παιδιών από οικογένειες μεταναστών. Κάλεσαν τον Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει τις επιθέσεις.

Η Κελιάν Κόνγουεϊ, διευθύντρια της εκστρατείας του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι είναι βέβαιη ότι πολλοί από τους διαδηλωτές είναι επαγγελματίες που πληρώνονται, αν και δεν παρουσίασε καμία απόδειξη που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της.

Υπονοώντας ότι οι πολίτες ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, η Κόνγουεϊ είπε επίσης στην εκπομπή του NBC “Meet the Press” ότι εάν η Χίλαρι Κλίντον είχε κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση και οι υποστηρικτές του Τραμπ διαδήλωναν, «όλοι θα είχαν φρικάρει ότι οι υποστηρικτές του δεν αποδέχονται το εκλογικό αποτέλεσμα».

«Είναι καιρός, πράγματι, ο πρόεδρος Ομπάμα και η πρώην υπουργός Κλίντον να πουν στους διαδηλωτές: «αυτός ο άνδρας είναι ο πρόεδρός μας» σημείωσε η ίδια στο NBC. Ούτε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ούτε η υποψήφια των Δημοκρατικών έχουν απευθύνει έκκληση να μπει ένα τέλος στις διαδηλώσεις. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε διαβεβαιώσει τον Τραμπ, κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, ότι σκοπεύει να τον βοηθήσει να επιτύχει, «διότι εάν εσύ επιτύχεις, τότε η χώρα θα επιτύχει».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από τον τυφώνα Isaias – 700.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα, σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Φλόριντα και Αλαμπάμα - Σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, με τις ΗΠΑ να αποδεσμεύουν 4 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα
Καταστροφές από τον τυφώνα Isaias
«Έμοιαζε με παγίδα»: Πώς ο Τραμπ αιφνιδίασε τον Ζελένσκι με τη συμφωνία για το ντίζελ με τον Πούτιν – Τα 6 αιτήματα που αγνόησε η Ουκρανία
Οι Ουκρανοί πήγαν στο Μαϊάμι για να συζητήσουν εκεχειρία στις ενεργειακές επιθέσεις και βρέθηκαν μπροστά σε μια συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για το ντίζελ
ATTENTION: PHOTO MONTAGE: Following the announcement of new Ukraine talks, indications are mounting that Budapest is the site of a possible meeting between the presidents of Ukraine and Russia with Donald Trump. From left: Volodymyr Zelensky, Donald Trump, and Vladimir Putin. Photo by: Presidential Office of Ukraine/picture-alliance/dpa/AP Images
ΗΠΑ: AI «παρίστανε» τον μάρτυρα σε ανεξιχνίαστη ανθρωποκτονία και έστειλε ψεύτικη πληροφορία στην αστυνομία
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic επινόησε μαρτυρία για υπόθεση δολοφονίας και την υπέβαλε στις αρχές της Φιλαδέλφειας - Η εταιρεία χρειάστηκε πάνω από δύο μήνες για να εντοπίσει τι είχε συμβεί, προκαλώντας την οργή της αστυνομίας
ΑΙ
Τραμπ κατά Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι ώρα να αποκτήσει νέο πρόεδρο που να κλείνει συμφωνίες
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι έχασε ευκαιρίες για τον τερματισμό του πολέμου και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Ντόναλντ Τραμπ 46