Δευτέρα, 20 Μαΐ
28oC Αθήνα

Πέμπτη προσπάθεια για εκλογή νέου προέδρου στην Καταλονία

Καταλονία κατάσχεση

Το καταλανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει το Σάββατο (12.05.2018) για τον νέο ηγέτη της περιφέρειας, στην πέμπτη προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την αποπομπή της τελευταίας κυβέρνησης από τη Μαδρίτη.

Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη Γερμανία, πρότεινε ως υποψήφιο τον βουλευτή του καταλανικού κοινοβουλίου Κιμ Τόρα σε διάγγελμα που δημοσιοποιήθηκε από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αργά χθες.

Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ ανέφερε σε μια δήλωση σήμερα πως πρότεινε τον Τόρα ως υποψήφιο πρόεδρο έπειτα από διαβουλεύσεις με τα κόμματα και πως το κοινοβούλιο θα διεξαγάγει ψηφοφορία για τον διορισμό του το Σάββατο.

Το αυτονομιστικό κίνημα στην εύπορη βορειοδυτική περιφέρεια δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση παρότι κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του Δεκεμβρίου που προκήρυξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετά την απόπειρα απόσχισης του Πουτζντεμόν.

Το ενδεχόμενο νέων εκλογών

Το κοινοβούλιο πρέπει να εκλέξει ηγέτη πριν από τις 22 Μαΐου, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Ωστόσο ενδεχόμενες νέες εκλογές αναμένεται να έχουν παρόμοια αποτελέσματα με τις προηγούμενες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Και οι τέσσερις προηγούμενες υποψηφιότητες που πρότεινε το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας εμποδίστηκαν από τα δικαστήρια είτε επειδή οι υποψήφιοι ζουν στο εξωτερικό είτε επειδή κρατούνται για τον ρόλο τους στο δημοψήφισμα και στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολούθησε.

Ένας από τους υποψηφίους ήταν και ο ίδιος ο Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο περιμένοντας από γερμανικό δικαστήριο να αποφασίσει αν θα απελαθεί στην Ισπανία με την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίων πόρων.

Ο Τόρα, ένας ακτιβιστής υπέρ της ανεξαρτησίας που δεν διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και έχει εκδώσει βιβλία για την ιστορία της Καταλονίας, πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην αυριανή ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος της περιφέρειας.

Εάν δεν εξασφαλίσει αυτή την υποστήριξη, μια απλή πλειοψηφία στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί 48 ώρες αργότερα, τη Δευτέρα, θα είναι αρκετή βάσει του ισπανικού εκλογικού νόμου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις