Κόσμος

Πενήντα χρόνια φυλακή σε 23χρονη στο Ελ Σαλβαδόρ επειδή απλώς γέννησε πρόωρα

Πενήντα χρόνια κάθειρξη θα εκτίσει μια εικοσιτριάχρονη στο Ελ Σαλβαδόρ με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, επειδή γέννησε κοριτσάκι που δεν επέζησε παρά μερικές ώρες μέσα σε τουαλέτα. Από το 1998, ο σαλβαδοριανός ποινικός κώδικας απαγορεύει απόλυτα την άμβλωση, ακόμη και σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, οδηγώντας πολλές γυναίκες στην καταδίκη.

Η 23χρονη Λέσλι από το Ελ Σαλβαδόρ – που δεν έκανε άμβλωση απλά γέννησε πρόωρα λόγω επιπλοκών – είναι μέλος φτωχής οικογένειας αγροτών, που ζει σε σπίτι όπου δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, ούτε ύδρευση.

Τον Ιούνιο του 2020, γέννησε μέσα στην τουαλέτα χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει. Το μωρό, ένα κοριτσάκι, γεννήθηκε ζωντανό, έπειτα από 37-40 εβδομάδες κύησης, αλλά δεν επέζησε παρά ώρες.

Η ετυμηγορία, η οποία απαγγέλθηκε την 29η Ιουνίου, δεν βασίζεται παρά μόνο «σε ανδρικές προκαταλήψεις», τόνισε η Οργάνωση Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης (Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto Terapéutico, Ético y Eugenésico, ACDATEE).

Η φεμινιστική ΜΚΟ ανέφερε πως πρόκειται να ασκήσει έφεση και σκοπεύει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της νεαρής.

Ένα από τα επιχειρήματα στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου ήταν πως η νέα παρέλειψε το μητρικό της καθήκον να «προστατεύει τα παιδιά της σε κάθε περίσταση της ζωής», ανέφερε η ACDATEE.

el salvador protest

Εισαγγελείς και δικαστές χαρακτηρίζουν συχνά ακόμη και αθέλητες αποβολές «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης.

Ωστόσο, πρόκειται για «την πρώτη φορά στην ιστορία που απαγγέλλεται η βαρύτερη ποινή αφότου ποινικοποιήθηκε απόλυτα η άμβλωση», υπογράμμισε η ACDATEE.

Από το 2009, 65 γυναίκες αποφυλακίστηκαν με τη βοήθεια της ACDATEE 

Από το 2009, 65 γυναίκες, στην πλειονότητά τους φτωχές, απελευθερώθηκαν μετά τις φυλακίσεις τους διότι γέννησαν τα παιδιά τους νεκρά ή απέβαλαν εξαιτίας επιπλοκών χάρη στη βοήθεια της ACDATEE και άλλων φεμινιστικών οργανώσεων, όμως σχεδόν δέκα παραμένουν φυλακισμένες και περίπου πέντε αντιμετωπίζουν δίκες για τέτοιες περιπτώσεις.

Πέρυσι, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) αποφάνθηκε ότι το Ελ Σαλβαδόρ καταπάτησε τα δικαιώματα της Μανουέλας, η οποία είχε καταδικαστεί για «φόνο με επιβαρυντικές περιστάσεις» και πέθανε στη φυλακή.

Στην περίπτωση της Λέσλι, η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι η νεαρή μαχαίρωσε το παιδί της έξι φορές. Η Μορένα Ερέρα, η επικεφαλής της ACDATEE, αντέταξε πως η Λέσλι προσπαθούσε να κόψει τον ομφάλιο λώρο μέσα στο σκοτάδι και πρόσθεσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που εισαγγελείς κατασκευάζουν μια ιστορία για να ποινικοποιήσουν γυναίκες».

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, δεν σχολίασε τίποτα σχετικά με την υπόθεση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το FBI σταμάτησε 18χρονο που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στη Βόρεια Καρολίνα εμπνεόμενος από τον ISIS
Ο 18χρονος Christian Sturdivant σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε παντοπωλείο και fast food εστιατόριο, πριν συλληφθεί από το FBI το οποίο τον είχε στο στόχαστρο από το 2022, που είχε αποπειραθεί να σκοτώσει έναν γείτονά του
Αστυνομικοί του FBI
Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που η φονική πυρκαγιά εξαπλώνεται στο μπαρ του Κραν Μοντανά στην Ελβετία
Στο βίντεο οι θαμώνες του μπαρ φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού αρκετοί σήκωσαν τα κινητά τους για να βιντεοσκοπήσουν τις φλόγες
Ελβετία
5
Θρίλερ με την 15χρονη Αλίκη Καλλέργη που αγνοείται μετά τη φωτιά στο Κραν Μοντανά στην Ελβετία: «Δεν έχει ταυτοποιηθεί, προσευχηθείτε» λέει ο αδερφός της
Ο κολλητός φίλος της κοπέλας έγραψε στο Instagram πως η σορός της κοπέλας ταυτοποιήθηκε, κάτι που το διέψευσε ο αδερφός της: «Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, παρακαλώ προσευχηθείτε μέχρι την τελευταία στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Ο Ρομαίν και η 15χρονη αδερφή του Αλίκη που σκοτώθηκε από τη φωτιά στο Κραν Μοντανά 8
Θαύμα στην πύρινη κόλαση του Κραν Μοντανά: Νεαρός παγιδεύτηκε στο μπαρ κρατώντας έναν σταυρό – «Η φωτιά τον απέφυγε κι επέζησε»
Η Λετίσια Πλας περιγράφει πώς ένας νεαρός, ανήμπορος να διαφύγει καθώς οι έξοδοι στο μπαρ είχαν αποκλειστεί, κάθισε στο πάτωμα κρατώντας έναν σταυρό στα χέρια του
Η αυτόπτης μάρτυρας Λετίσια Πλας