Κόσμος

Πενήντα χρόνια φυλακή σε 23χρονη στο Ελ Σαλβαδόρ επειδή απλώς γέννησε πρόωρα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πενήντα χρόνια κάθειρξη θα εκτίσει μια εικοσιτριάχρονη στο Ελ Σαλβαδόρ με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, επειδή γέννησε κοριτσάκι που δεν επέζησε παρά μερικές ώρες μέσα σε τουαλέτα. Από το 1998, ο σαλβαδοριανός ποινικός κώδικας απαγορεύει απόλυτα την άμβλωση, ακόμη και σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, οδηγώντας πολλές γυναίκες στην καταδίκη.

Η 23χρονη Λέσλι από το Ελ Σαλβαδόρ – που δεν έκανε άμβλωση απλά γέννησε πρόωρα λόγω επιπλοκών – είναι μέλος φτωχής οικογένειας αγροτών, που ζει σε σπίτι όπου δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, ούτε ύδρευση.

Τον Ιούνιο του 2020, γέννησε μέσα στην τουαλέτα χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει. Το μωρό, ένα κοριτσάκι, γεννήθηκε ζωντανό, έπειτα από 37-40 εβδομάδες κύησης, αλλά δεν επέζησε παρά ώρες.

Η ετυμηγορία, η οποία απαγγέλθηκε την 29η Ιουνίου, δεν βασίζεται παρά μόνο «σε ανδρικές προκαταλήψεις», τόνισε η Οργάνωση Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης (Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto Terapéutico, Ético y Eugenésico, ACDATEE).

Η φεμινιστική ΜΚΟ ανέφερε πως πρόκειται να ασκήσει έφεση και σκοπεύει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της νεαρής.

Ένα από τα επιχειρήματα στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου ήταν πως η νέα παρέλειψε το μητρικό της καθήκον να «προστατεύει τα παιδιά της σε κάθε περίσταση της ζωής», ανέφερε η ACDATEE.

el salvador protest

Εισαγγελείς και δικαστές χαρακτηρίζουν συχνά ακόμη και αθέλητες αποβολές «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης.

Ωστόσο, πρόκειται για «την πρώτη φορά στην ιστορία που απαγγέλλεται η βαρύτερη ποινή αφότου ποινικοποιήθηκε απόλυτα η άμβλωση», υπογράμμισε η ACDATEE.

Από το 2009, 65 γυναίκες αποφυλακίστηκαν με τη βοήθεια της ACDATEE 

Από το 2009, 65 γυναίκες, στην πλειονότητά τους φτωχές, απελευθερώθηκαν μετά τις φυλακίσεις τους διότι γέννησαν τα παιδιά τους νεκρά ή απέβαλαν εξαιτίας επιπλοκών χάρη στη βοήθεια της ACDATEE και άλλων φεμινιστικών οργανώσεων, όμως σχεδόν δέκα παραμένουν φυλακισμένες και περίπου πέντε αντιμετωπίζουν δίκες για τέτοιες περιπτώσεις.

Πέρυσι, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) αποφάνθηκε ότι το Ελ Σαλβαδόρ καταπάτησε τα δικαιώματα της Μανουέλας, η οποία είχε καταδικαστεί για «φόνο με επιβαρυντικές περιστάσεις» και πέθανε στη φυλακή.

Στην περίπτωση της Λέσλι, η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι η νεαρή μαχαίρωσε το παιδί της έξι φορές. Η Μορένα Ερέρα, η επικεφαλής της ACDATEE, αντέταξε πως η Λέσλι προσπαθούσε να κόψει τον ομφάλιο λώρο μέσα στο σκοτάδι και πρόσθεσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που εισαγγελείς κατασκευάζουν μια ιστορία για να ποινικοποιήσουν γυναίκες».

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, δεν σχολίασε τίποτα σχετικά με την υπόθεση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή των πυροβολισμών στο φεστιβάλ φαγητού στο Σιάτλ - Στους 3 οι νεκροί, αναζητείται «ένοπλος και επικίνδυνος ύποπτος»
Οι αρχές έχουν ήδη συλλάβει έναν νεαρό - Εκτιμάται πως οι δράστες πυροβολούσαν ο ένας τον άλλον - Στους 4 οι νεκροί, ανάμεσά τους και ένα παιδί 2 χρόνων
Σιάτλ: Η στιγμή των πυροβολισμών στο φεστιβάλ φαγητού – Στους 3 οι νεκροί, αναζητείται «ένοπλος και επικίνδυνος ύποπτος»
Φωτιά σε Ισπανία και Γαλλία: Ελάφια και άλογα τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες – Σπαρακτικές εικόνες στα πύρινα μέτωπα
Σε βίντεο από τα μέτωπα και στις δύο χώρες φαίνονται άλογα, πρόβατα και μοσχάρια να τρέχουν πανικόβλητα μέσα στις φλόγες - Έκκληση από αρχές και φιλοζωικές οργανώσεις να αφεθούν ελεύθερα τα ζώα των στάβλων
Φωτιά σε Ισπανία και Γαλλία: Ελάφια και άλογα τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες – Σπαρακτικές εικόνες στα πύρινα μέτωπα 19
Κόλαση φωτιάς σε Γαλλία και Ισπανία: Πάνω από 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους – Σκληρή μάχη για να μην καεί το Μπορντό
Στην Ισπανία καταστράφηκε έκταση 4 φορές μεγαλύτερη από το Παρίσι – Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς κοντά στη Μαδρίτη, οι ισπανικές πυροσβεστικές δυνάμεις παλεύουν συνεχόμενα με τις νέες φωτιές που εξαπλώνονται
Φωτιά
16