Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Πέντε εταιρείες της Κίνας αποσύρονται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Πέντε εταιρείες της Κίνας αποσύρονται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Αποσύρονται 5 σημαντικές εταιρείες της Κίνας από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την ώρα που οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν στο στόχαστρό τους όλες της εταιρείες με καταγωγή από την ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Και αυτό γιατί οι εταιρείες της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ δεν υποβάλλουν τις οικονομικές καταστάσεις τους στους ελεγκτές που είναι πιστοποιημένοι από τις αμερικανικές αρχές, λόγω της νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2020 από το Κογκρέσο και αφορά και το Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, ο νόμος που ψηφίστηκε υποχρεώνει κάθε εταιρεία που είναι εισηγμένη στις ΗΠΑ και στο Χρηματιστήριό της να προχωρά στην επικύρωση των λογαριασμών της από γραφείο πιστοποιημένο από τον ανεξάρτητο λογιστικό οργανισμό PCAOB.

Έτσι, οι κινεζικές εταιρείες απειλούνται με διαγραφή από το 2024 και μετά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες Sinopec και PetroChina ανέφεραν σήμερα (12.8.2022) με χωριστές ανακοινώσεις τους πως «αποσύρονται εθελουσίως» από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο οποίο είναι εισηγμένες.

Παρόμοιες κινήσεις ανακοίνωσαν τόσο η μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία China Life Insurance, ο κινεζικός γίγαντας του αλουμινίου Chalco, όσο και μια θυγατρική της Sinopec με έδρα τη Σανγκάη.

Όλες δικαιολογούν αυτή την απόφαση επικαλούμενες τα κόστη που απαιτούνται για να συνεχίσουν να είναι εισηγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την επιβάρυνση που αντιπροσωπεύει ο σεβασμός των υποχρεώσεων όσον αφορά τους ελέγχους.

Οι πέντε όμιλοι περιλαμβάνονται σε ένα κατάλογο επιχειρήσεων που έχουν προειδοποιηθεί να συμμορφωθούν με λογιστικές υποχρέωσεις τις οποίες έχει θέσει η αμερικανική αρχή κεφαλαιαγοράς (SEC) και απειλούνταν συνεπώς με αποβολή από το Χρηματιστήριο στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις