Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Πέντε νεκροί σε αιματηρά περιστατικά σε Σικάγο και Ντένβερ

Πέντε νεκροί σε αιματηρά περιστατικά σε Σικάγο και Ντένβερ
Φωτογραφία EPA

Δεν έχει τέλος η βία στις ΗΠΑ. Δυο νέα περιστατικά με πυροβολισμούς σε Σικάγο και Ντένβερ αφήσουν πίσω τους πέντε νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Τα δυο περιστατικά δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Στο Σικάγο, άγνωστος μπήκε σε νοσοκομείο και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό, μια νεαρή γιατρό και έναν εργαζόμενο. Ο δράστης έπεσε νεκρός αλλά μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν αυτοκτόνησε ή πέθανε από πυρά της αστυνομίας. Στο Ντένβερ, το περιστατικό σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο δράστης με καραμπίνα στα χέρια άνοιξε πυρ κατά ομάδας αστέγων. Κάποιος απάντησε στα πυρά αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και τουλάχιστον τέσσερις να τραυματιστούν. Μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δράστης μπήκε σε αυτοκίνητο και εξαφανίστηκε.

Η αιματηρή επίθεση στο Σικάγο έγινε στις 15:30 το μεσημέρι της Δευτέρας. Όλα ξεκίνησαν από το πάρκινγκ του νοσοκομείου Mercy όταν ο δράστης τσακώθηκε με γυναίκα με την οποία διατηρούσε δεσμό. Παρών στον καυγά ήταν κι ένας φίλος της γυναίκας. Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης του σήκωσε τη μπλούζα και του κόλλησε το όπλο στο σώμα. Ο άνδρας έτρεξε κατατρομαγμένος και λίγα λεπτά μετά ο δράστης πυροβόλησε την άτυχη γυναίκα. Όπως είπε ο αυτόπτης μάρτυρας Τζέιμς Γκρέι, που είχε τα πάντα μέσα από το νοσοκομείο, ο άνδρας πυροβόλησε τη γυναίκα επανειλημμένα και αφού εκείνη έπεσε στο έδαφος, συνέχισε να την πυροβολεί!

Στο μεταξύ, αφού είχαν ακουστεί οι πυροβολισμοί, ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Και καθώς οι πρώτες δυνάμεις έφταναν στο σημείο, ο δράστης άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών και έτρεξε στο εσωτερικό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Οι αστυνομικοί τον καταδίωξαν και κάλεσαν για ενισχύσεις.

Μέσα στο νοσοκομείο, ο δράστης και οι αστυνομικοί αντάλλασσαν πυρά επί πολλά λεπτά. Από τα πυρά του δράστη έπεσε νεκρός ο αστυνομικός Σάμουελ Χιμένες και μια γυναίκα που εργαζόταν στο νοσοκομείο. Νεκρός έπεσε και ο δράστης, αλλά ακόμα είναι άγνωστο αν αυτοκτόνησε ή σκοτώθηκε από πυρά άλλων αστυνομικών.

Κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών στο νοσοκομείο επικράτησε χάος και πανικός. Προσωπικό και ασθενείς εγκατέλειψαν εσπευσμένα τις εγκαταστάσεις. Ένας ασθενής, 61 ετών, εμφανώς σε κατάσταση σοκ, εξήγησε στο CBS News ότι κάποιος άρχισε να ρίχνει μέσα στο κτίριο, «κατατρομοκρατώντας τους πάντες».

Μια υπάλληλος του νοσοκομείου αφηγήθηκε στη Chicago Tribune ότι όλο το προσωπικό πήρε εντολή να κρυφτεί και να κλειδώσει τις πόρτες, κατόπιν να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις. «Δεν ξέρω τι έγινε», είπε, καθώς απομακρυνόταν με λεωφορείο. «Μας είπαν να τρέξουμε να φύγουμε, αυτό κάναμε», πρόσθεσε.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το προσωπικό απομάκρυνε ασθενείς, ορισμένους με αμαξίδια και κρεββάτια με ροδάκια.

Στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, η βία αποτελεί γάγγραινα. Αποδίδεται κυρίως σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών, ειδικά για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών.

Το 2017 καταγράφηκαν στην πόλη 675 φόνοι, δηλαδή περισσότεροι απ’ ό,τι στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες μαζί. Καταγράφηκαν επίσης 2.785 βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων, κατά τις στατιστικές της αστυνομίας.

Αλλά το Σικάγο δεν είναι η μόνη αμερικανική πόλη που βυθίζουν στο πένθος επεισόδια αυτού του είδους — κάθε άλλο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Gun Violence Archive, 314 «επιθέσεις με χρήση όπλου που είχαν πολλά θύματα» (mass shootings, στην ορολογία της αστυνομίας και των ΜΜΕ για τα συμβάντα αυτής της φύσης με τουλάχιστον τέσσερα θύματα) έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ από την αρχή της χρονιάς.

Σχολεία, χώροι λατρείας… καμιά τοποθεσία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Ένας πρώην στρατιωτικός σκότωσε δώδεκα ανθρώπους μέσα σε μπαρ στο Thousand Oaks της Καλιφόρνια τη νύχτα της 7ης προς 8η Νοεμβρίου. Ενώ ένας ένοπλος σκότωσε ένδεκα πιστούς μέσα σε μια συναγωγή στο Πίτσμπεργκ (βορειοανατολικά) την 27η Οκτωβρίου.

Το αμερικανικό Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα της οπλοφορίας. Και περίπου το ένα τρίτο των νοικοκυριών στις ΗΠΑ έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο.

Με πληροφορίες από chicago.suntimes.com και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις