Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Πέρασε το τεστ η Μέρκελ! Εύκολη νίκη στην… “Ελλάδα της Γερμανίας”

Πέρασε το τεστ η Μέρκελ! Εύκολη νίκη στην… “Ελλάδα της Γερμανίας”

– Περίπατος της Άνγκελα Μέρκελ και του CDU στο κρατίδιο Ζάαρ
– Τα exit poll της δίνουν προβάδισμα σχεδόν 10% από το SPD του Μάρτιν Σούλτς
– Ήταν η πρώτη από τις τρεις κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες πριν τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία
– Γιατί το κρατίδιο που αντιπροσωπεύει το 1% του γερμανικού πληθυσμού αποκαλείται “Ελλάδα της Γερμανίας”

Ολοταχώς για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ; Ίσως. Το σίγουρο είναι πως μετά από μήνες δημοσκοπήσεων που έδειχναν το κόμμα της να νιώθει “καυτή” την ανάσα του SPD, που πήρε δυναμική από τον Μάρτιν Σούλτς, η Μέρκελ δείχνει να κάνει… κτήμα της την αλησμόνητη ατάκα του Γκάρι Λίνεκερ: στο τέλος νικάει πάντα εκείνη.

Όπως έγινε και στην πρώτη από τις τρεις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές που προηγούνται της 24ης Σεπτεμβρίου…

Δια περιπάτου φαίνεται πως κερδίζει τις εκλογές στο κρατίδιο Ζάαρλαντ το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ. Τα exit polls μετά την πρώτη περιφερειακή εκλογική διαδικασία στο Ζάαρ, γνωστό και ως “Ελλάδα της Γερμανίας”, δείχνουν πως το κόμμα της καγκελαρίου έρχεται πρώτο και με διαφορά.

Τα exit polls για τα τηλεοπτικά δίκτυα ARD (πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης) και ZDF (δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης) δίνουν στο CDU της Μέρκελ ποσοστό 41%, με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD να ακολουθούν με περίπου 30%.

Exit Poll (ARD)
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 41,0%
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 29,5%
Η Αριστερά (Die Linke) 13,0%
Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5%
Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,0%
Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0%

Exit Poll (ZDF)
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 40,0%
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 30,0%
Η Αριστερά (Die Linke) 13,0%
Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5%
Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,5%
Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0%

Είναι χαρακτηριστικό πως σε σχέση με τις εκλογές του 2012, το κόμμα της Μέρκελ έχει αυξήσει τα ποσοστά του κατά σχεδόν 6%. Τότε είχε λάνει 35,2% και οι Σοσιαλδημοκράτες 30,6%, ενώ το Die Linke ήταν και τότε τρίτο αλλά με 16,1%, ενώ τώρα έχει χάσει τρεις μονάδες.

Οι εκλογές στο Ζάαρ ήταν η πρώτη από τις τρεις κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες πριν τις κάλπες του Σεπτεμβρίου, όπου η Μέρκελ θα διεκδικήσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία.

Περίπου 800.000 ψηφοφόροι σε αυτό το μικρό κρατίδιο στα σύνορα με τη Γαλλία άρχισαν να ψηφίζουν από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) για την ανανέωση του τοπικού κοινοβουλίου.

Το Ζάαρ αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του γερμανικού πληθυσμού και αποκαλείται μερικές φορές «η Ελλάδα της Γερμανίας» λόγω του βάρους του χρέους του.

Στις 7 Μαΐου οι εκλογείς του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θα προσέλθουν στις κάλπες. Μία εβδομάδα αργότερα θα είναι η σειρά των ψηφοφόρων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προπυργίου των σοσιαλδημοκρατών και πιο πολυπληθούς περιοχής της χώρας. Στις συνέχεια, στις 24 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, μία από τις πιο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται φέτος στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε