Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Περού: ΦΠΑ τέλος σε βασικά είδη διατροφής για 8 μήνες

Περού: ΦΠΑ τέλος σε βασικά είδη διατροφής για 8 μήνες

Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να άρει προσωρινά τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε βασικά είδη διατροφής, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας που πλήττει σκληρά τους πολίτες.

Το νομοσχέδιο για τον ΦΠΑ που ψηφίστηκε την Τρίτη και υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, εκτιμάται ότι θα έχει κόστος 3,8 δισεκ. σόλες (κάπου 920 εκατ. ευρώ) σε διαφυγόντα έσοδα για το δημόσιο του Περού.

Η αναστολή του ΦΠΑ θα διαρκέσει καταρχήν για οκτώ μήνες. Αφορά το ψωμί, το κοτόπουλο, τη ζάχαρη και τα ζυμαρικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Ο τελικός κατάλογος των προϊόντων πάντως μειώθηκε, μετά τις ενστάσεις της συμπολίτευσης, που επιχειρηματολόγησε ότι ορισμένα προϊόντα, όπως το βοδινό κρέας, δεν είναι απόλυτα απαραίτητα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,48% τον Μάρτιο. Το επίπεδο των τιμών βρίσκεται 6,82% ψηλότερα από πέρυσι. Η μηνιαία αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από το 1996.

Η κεντρική τράπεζα του Περού δεν αναμένει την επάνοδο του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στο φάσμα-στόχο (1 ως 3%) παρά στις αρχές του 2023.

Αυτόν τον μήνα ξέσπασαν διαδηλώσεις, σημειώθηκαν αποκλεισμοί δρόμων και ταραχές εξαιτίας της αύξησης των τιμών βασικών προϊόντων, ιδίως των καυσίμων, στο πλαίσιο της αλυσιδωτής αντίδρασης στην παγκόσμια οικονομία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις