Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Περού: Παρέμβαση του στρατού στις εκλογές καταγγέλλει ο μεταβατικός πρόεδρος

Περού: Παρέμβαση του στρατού στις εκλογές καταγγέλλει ο μεταβατικός πρόεδρος
photo Reuters

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού, ο Φραντσίσκο Σαγάστι, επέκρινε με σφοδρότητα χθες Παρασκευή τη νέα δημόσια επιστολή απόστρατων αξιωματικών.

Σύμφωνα με αυτή την επιστολή που επιδόθηκε στο γενικό επιτελείο, το καλεί να επέμβει και να εμποδίσει να ανακηρυχθεί νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, ο Πέδρο Καστίγιο.

«Είναι απαράδεκτο (…) το ότι αυτή η ομάδα απόστρατων θεωρεί πως μπορεί να υποκινεί τα επιτελεία του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού να καταλύσουν το κράτος του δικαίου», τόνισε ο κ. Σαγάστι στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Αρκετές εκατοντάδες αξιωματικοί εν αποστρατεία υπέγραψαν την επιστολή αυτή, στην οποία αναπαράγονται οι καταγγελίες της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς, της Κέικο Φουχιμόρι, περί «νοθείας», και διατυπώνεται η αξίωση η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να εμποδίσει τον κ. Καστίγιο να ανακηρυχθεί «κατά τρόπο παράνομο» πρόεδρος του Περού.

Δώδεκα ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, την 6η Ιουνίου, η χώρα των Άνδεων ακόμη περίμενε χθες να μάθει ποιος ή ποια θα είναι ο επόμενος ή η επόμενη αρχηγός του κράτους.

Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, ο Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, προηγείται με το 50,12% των ψήφων έναντι του 49,87% της αντιπάλου του, ή με διαφορά κάπου 44.000 ψήφων.

Όμως η Κέικο Φουχιμόρι, 46 ετών, στο στόχαστρο της περουβιανής δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς, έχει πολλαπλασιάσει τις καταγγελίες της περί «νοθείας» και απαιτεί να ακυρωθούν δεκάδες χιλιάδες ψήφοι που δεν την ευνοούν. Οι προσφυγές της εξετάζονται στο εκλογοδικείο, που διαβεβαιώνει ότι ενεργεί με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα είναι δυνατόν.

Η εκλογική διαδικασία πάντως χαρακτηρίστηκε «θετική» και χωρίς «σοβαρές παρατυπίες» από την αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Η επιστολή των απόστρατων αξιωματικών, που κατηγορούν τις «κυβερνητικές αρχές» ότι έχουν ταχθεί υπέρ «της υπόθεσης» του υποψηφίου της περουβιανής αριστεράς, επιδόθηκε την Πέμπτη στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου στη Λίμα.

Ακολούθησε δημόσια παρέμβαση με ταυτόσημο περιεχόμενο από πλευράς 64 στρατηγών και ναυάρχων εν αποστρατεία.

«Σε μια δημοκρατία οι ένοπλες δυνάμεις δεν επιλέγουν, είναι απόλυτα ουδέτερες και τηρούν με ευσυνειδησία το Σύνταγμα», υπενθύμισε ο μεταβατικός αρχηγός του κράτους, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται την 28η Ιουλίου.

Ο κ. Σαγάστι εξελέγη μεταβατικός πρόεδρος από το κοινοβούλιο μετά τη νιοστή πολιτική κρίση στο Περού, τον Νοέμβριο του 2020, όταν δύο προκάτοχοί του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το αξίωμα, ο ένας επειδή παύθηκε από το Κογκρέσο, ο δεύτερος επειδή εξωθήθηκε σε παραίτηση μετά τον ξεσηκωμό των πολιτών.

«Ζήτησα από το υπουργείο Άμυνας να παραδώσει την επιστολή αυτή στην εισαγγελία (…) προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητες έρευνες ώστε να εξακριβωθεί εάν πιθανόν διαπράχθηκαν ενέργειες που πλήττουν τη συνταγματική τάξη και να αποδοθούν ευθύνες», τόνισε ο υπηρεσιακός αρχηγός του κράτους.

Τρεις ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο, το επιτελείο είχε παροτρύνει τους Περουβιανούς να «σεβαστούν» την ετυμηγορία της κάλπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις