Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Περού: Προφυλακιστέος ο πρώην πρόεδρος για το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ

Περού: Προφυλακιστέος ο πρώην πρόεδρος για το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ
photo Reuters

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Οντεμπρέχτ στο Περού με τον δικαστή να δίνει εντολή για προφυλάκιση 36 μηνών ο πρώην πρόεδρος, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι.

Ο πρώην πρόεδρος του Περού σύμφωνα με τις αρχές εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με τη βραζιλιάνικη εταιρεία-κολοσσό των κατασκευών Odebrecht.

Η απόφαση του δικαστή να επιβάλει τριετή προφυλάκιση στον Κουτσίνσκι ακολούθησε αίτημα των εισαγγελέων που διενεργούν έρευνα για την υπόθεση που συγκλονίζει το Περού, με τον άλλοτε επικεφαλής επενδυτικής τράπεζας στη Γουόλ Στριτ, επιχειρηματία, πρωθυπουργό και εντέλει πρόεδρο του Περού (2016-2018), 80 ετών σήμερα, φέρεται να έλαβε δωροδοκίες και να νομιμοποίησε έσοδα από εγκληματική δραστηριότητα.

Παρά το ένταλμα σύλληψής του, δεν είχε συλληφθεί, καθώς νοσηλευόταν σε κλινική λόγω επέμβασης στην καρδιά. Ο Κουτσίνσκι εισήχθη εξάλλου προχθές Πέμπτη στην εντατική, με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Οντεμπρέχτ έχει παραδεχθεί πως μοίραζε επί σειρά ετών δωροδοκίες ύψους σχεδόν 790 εκατομμυρίων δολαρίων σε 12 χώρες, ανάμεσά τους 10 κράτη της Λατινικής Αμερικής, για να εξασφαλίζει αναθέσεις δημοσίων έργων. Άλλοι δύο πρώην πρόεδροι της χώρας αντιμετωπίζουν επίσης έρευνες για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ.

Ένας τρίτος πρώην πρόεδρος (1985-1990 και 2006-2011), ο Άλαν Γκαρσία, αυτοκτόνησε την Τετάρτη — αυτοπυροβολήθηκε την ώρα που αστυνομικοί είχαν φθάσει στο σπίτι του για να τον συλλάβουν — εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση και της έναρξης έρευνας σε βάρος του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις