Κόσμος

Περού: Στα 323 εκατ. δολάρια φτάνουν οι καταστροφές από τον κυκλώνα Γιάκου

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις εξαιτίας του κυκλώνα Γιάκου που προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες στο Περού είχαν αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές φθορές ή να καταστραφούν υποδομές και η ζημία είναι τεράστια και φτάνει τα 323 εκατ. δολάρια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Άλεξ Κοντρέρας

Οι βροχοπτώσεις που έφερε ο κυκλώνας Γιάκου στο Περού προκάλεσαν πλημμύρες σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να καταστραφούν εκατοντάδες σπίτια, σχολεία, καταστήματα και δρόμοι, κυρίως κατά μήκος των κεντρικών και βόρειων ακτών της χώρας των Άνδεων στον Ειρηνικό.

Χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να μετεγκατασταθούν και οι αρχές έχουν αρχίσει το έργο της επισκευής του οδικού δικτύου και άλλων υποδομών του Περού, που υπέστησαν τεράστιες ζημιές από τον κυκλώνα Γιάκου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας του Περού, Άλεξ Κοντρέρας, η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κυκλώνα.

Για τον κ. Κοντρέρας, επείγει να βρεθούν πόροι, καθώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο ίσως παρατείνει την περίοδο των βροχών στο Περού.

Τουλάχιστον 60 οι νεκροί

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση της προέδρου του Περού, Ντίνας Μπολουάρτε, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 400 περιφέρειες που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της περιόδου των βροχών στα τέλη της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την περουβιανή πολιτική προστασία (INDECI).

Οι καταστροφές εξαιτίας του κυκλώνα Γιάκου προστέθηκαν στη βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί το Περού από την 7η Δεκεμβρίου, μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που αντικαταστάθηκε από την ως τότε αντιπρόεδρό της Μπολουάρτε.

Ο κ. Καστίγιο, 53 ετών, κατηγορείται πως αποπειράθηκε πραξικόπημα όταν προσπάθησε να διαλύσει το κοινοβούλιο, που ετοιμαζόταν να τον ανατρέψει, κι έχει αποφασιστεί η προφυλάκισή του για 36 μήνες ως τη δίκη του.

Η πτώση του έπειτα από δεκαεπτά μήνες στην εξουσία πυροδότησε διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια με τουλάχιστον 54 νεκρούς και πάνω από 1.300 τραυματίες.

Οι διαδηλωτές απαιτούν, πέρα από την παραίτηση της κυρίας Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο και να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εντός 2023.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βλέπουν τους «Ροζ Πάνθηρες» πίσω από την κλοπή του αιώνα στο Μουσείο του Λούβρου – Φόβοι για επιστροφή της διαβόητης συμμορίας
Οι Ροζ Πάνθηρες αριθμούν περίπου 800 μέλη παγκοσμίως και έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες θεαματικές ληστείες σε μουσεία και οίκους κοσμημάτων
Αστυνομία εξω από το Μουσείο του Λούβρου
Τι είναι το «Pink Ball», το Met Gala του Λονδίνου, που διοργανώθηκε στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Μικ Τζάγκερ, Ναόμι Κάμπελ, Τζάνετ Τζάκσον και Σαντίκ Καν στο δείπνο του Βρετανικού Μουσείου με «ντεκόρ» τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με 2.000 λίρες η πρόσκληση ανά άτομο
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 18: Naomi Campbell attends the inaugural British Museum Ball at The British Museum on October 18, 2025 in London, England.
Διοικητική έρευνα και ενίσχυση της ασφάλειας στα μουσεία της Γαλλίας μετά την κλοπή «σοκ» στο Λούβρο - Αλαλούμ με το άνοιγμα του μουσείου
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Λοράν Νουνιές θα αποστείλει οδηγία για την ενίσχυση του μηχανισμού ασφαλείας γύρω από τα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας
Το μουσείο του Λούβρου