Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ

Μαντλίν Ολμπράιτ

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, η Μαντλίν Ολμπράιτ, η Αμερικανίδα διπλωμάτης και πολιτικός που πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ υπηρέτησε στο αξίωμα την περίοδο 1997-2001, επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.

Την είδηση έκανε γνωστή η οικογένειά της με επίσημη ανακοίνωση.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ ήταν από τα πλέον αναγνωρίσιμα πολιτικά πρόσωπα στις ΗΠΑ, καθώς η θητεία της ως υπουργός Εξωτερικών -επί Προεδρίας Μπιλ Κλίντον από το 1997 έως το 2001- συνέπεσε με μια ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή.

Ποια ήταν η Μαντλίν Ολμπράιτ

Η Μαντλίν Γιάνα Κόρμπελ Ολμπράιτ γεννήθηκε ως Μαρί Γιάνα Κορμπελόβα, στις 15 Μαΐου 1937 στο Σμίχοφ της Πράγας, στην πρώην Τσεχοσλοβακία.

Μαζί με την οικογένειά της, η Ολμπράιτ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τσεχοσλοβακία και ο πατέρας της, ο διπλωμάτης Γιόζεφ Κόρμπελ, μετοίκησε με την οικογένεια του στο Ντένβερ του Κολοράντο. Η Ολμπράιτ έγινε Αμερικανίδα πολίτης το 1957 και αποφοίτησε από το κολλέγιο Ουέλσλεϊ το 1959, ολοκληρώνοντας το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1975, με τη διατριβή της να αφορά στην Άνοιξη της Πράγας.

Εργάστηκε ως βοηθός του γερουσιαστή Έντμουντ Μάσκι πριν λάβει αξίωμα υπό τον Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1981, όταν ο Τζίμι Κάρτερ δεν επανεξελέγη ως πρόεδρος.

Αφού εγκατέλειψε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ολμπράιτ προσχώρησε στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστήμιου Τζόρτζταουν και ήταν σύμβουλος των υποψηφίων των Δημοκρατικών για την εξωτερική πολιτική.

Μετά την νίκη του Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 1992, η Ολμπράιτ τον βοήθησε να συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του. Το 1993 ο Κλίντον την διόρισε πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη

Διατήρησε την θέση της μέχρι το 1997 όταν διαδέχθηκε τον Ουόρεν Κρίστοφερ ως Υπουργός Εξωτερικών, θέση την οποία κράτησε μέχρι την λήξη της θητείας του Κλίντον το 2001.

Η Ολμπράιτ ήταν η πρόεδρος της Albright Stonebridge Group από το 2009 κι επίσης ήταν καθηγήτρια στην πρακτική της διπλωματίας στην Σχολή της Διπλωματικής Υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν.

Τον Μάιο του 2012, βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις