Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Πέθανε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Ρόζαλιν Κάρτερ

Πέθανε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Ρόζαλιν Κάρτερ

Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Ρόζαλιν Κάρτερ πέθανε σε ηλικία 96 ετών, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή (19/11) το Κέντρο Κάρτερ.

Η Ρόζαλιν Κάρτερ «πέθανε ειρηνικά, με την οικογένεια στο πλευρό της στις 2.10μμ στο σπίτι της στο Plains της Τζόρτζια», τόνισε χαρακτηριστικά το Κέντρο Κάρτερ.

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, σύζυγος του 39ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ, πέθανε σε ηλικία 96 ετών.

Ο πρώην πρόεδρος, 99 ετών, που νοσηλεύεται είπε για την σύζυγό του: «Η Rosalynn ήταν η ισότιμη σύντροφός μου σε ό,τι κατάφερα ποτέ. Μου έδωσε σοφή καθοδήγηση και ενθάρρυνση όταν τη χρειαζόμουν. Όσο η Ρόζαλιν ήταν στον κόσμο, πάντα ήξερα ότι κάποιος με αγαπούσε και με στήριζε»…

Η Ελέανορ Ρόζαλιν Κάρτερ-Σμιθ ήταν γεννημένη στις 18 Αυγούστου 1927. Ήταν αυτοβιογράφος και φεμινίστρια και διατέλεσε Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1977 έως το 1981, κατά την περίοδο της Προεδρίας του συζύγου της, Τζίμι Κάρτερ.

Κατά την διάρκεια της παραμονής της στον Λευκό Οίκο, ήταν πολιτικά ενεργή, αφού συμμετείχε σε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, αναλάμβανε δράσεις, καθώς και ήταν η στενότερη σύμβουλος του συζύγου της.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ύστερα από την θητεία των Κάρτερ, από τον Λευκό Οίκο, η ίδια συνέχισε τις δράσεις της, οι οποίες αφορούσαν κυρίως θέματα επάνω στην ψυχική υγεία, καθώς και στην φιλανθρωπία.

Προηγουμένως, διατέλεσε Πρώτη Κυρία της Τζόρτζια, από το 1971 έως το 1975.

Είχε σπουδάσει εσωτερική διακόσμηση και αρχιτεκτονική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια “Georgia Southwestern State University” το οποίο τελικά εγκατέλειψε και δεν αποφοίτησε, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Στις 7 Ιουλίου 1946, η Ρόζαλιν Σμιθ, παντρεύτηκε τον Τζέιμς “Τζίμι” Ερλ Κάρτερ τζούνιορ, στο Πλέινς της Τζόρτζια. Απέκτησαν τρεις γιους και μία κόρη…

Φωτογραφίες REUTERS με πληροφορίες από wikipedia

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις