Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Πέθανε ο εμβληματικότερος “Ηρακλής Πουαρό”, Άλμπερτ Φίνεϊ!

Πέθανε ο εμβληματικότερος “Ηρακλής Πουαρό”, Άλμπερτ Φίνεϊ!
Twitter

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός Άλμπερτ Φίνεϊ, μετά από μία σύντομη μάχη με τον καρκίνο, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Άλμπερτ Φίνεϊ – o εμβληματικότερος “Ηρακλής Πουαρό” του κινηματογράφου, ήταν 5 φορές υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ, όμως ουδέποτε κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο!

Βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα, με BAFTA, με Έμμυ και με SAG, ενώ είχε αρνηθεί και τον τίτλο του Ιππότη.

Προτού, όμως, αρχίσει την μακρά καριέρα του στον κινηματογράφο, είχε περάσει κι από το θέατρο και συγκεκριμένα από το Royal Shakespeare Company.

Πρωταγωνίστησε σε δεκάδες θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, ανάμεσά τους το “Τομ Τζόουνς”, το “Έριν Μπρόκοβιτς” και το “Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές” (βίντεο κάτω), όπου ενσάρκωσε τον αυθεντικό Ηρακλή Πουαρό.

Ο Άλμπερτ Φίνεϊ γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1936 στο Σάλφορντ, κοντά στο Μάντσεστερ της βορειοδυτικής Αγγλίας και αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου. Σαιξπηρικός ηθοποιός και αποκάλυψη της αγγλικής νουβέλ βάγκ τη δεκαετία του 1960, ο Άλμπερτ Φίνεϊ.

“Μου αρέσει να κάνω τα πρόσωπα που υποδύομαι να εξελίσσονται, να ταξιδεύω μαζί τους. Η ικανότητα να αλλάζεις τον εαυτό σου για να μεταφράζεις αυτή την εξέλιξη, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για έναν ηθοποιό”, είχε δηλώσει το 1992 στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τον ρόλο του στην ταινία “Rich in Love” του Αυστραλού Μπρους Μπέρεσφορντ.

Ήταν μία από τις ηγετικές μορφές του βρετανικού κινηματογραφικού “νέου κύματος” της δεκαετίας του ’60. Ο ρόλος που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό υπήρξε αυτός του οργισμένου και ατίθασου προλετάριου Άρθουρ Σίτον στην ταινία του 1961, “Saturday Night and Sunday Morning”.

Στα 60 χρόνια της καριέρας του στο σινεμά πρωταγωνίστησε, επίσης, σε ταινίες, όπως “Η εκδοχή του Μπράουνινγκ” (1994), “Το τελεσίγραφο του Μπορν” (2007) και άλλες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις