Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Πέθανε ο «πατέρας» του Hara-Kiri και του Charlie Hebdo

Πέθανε ο «πατέρας» του Hara-Kiri και του Charlie Hebdo

Ο Φρανσουά Καβανά, γνωστός απλώς ως “Καβανά”, συγγραφέας και ιδρυτής των γαλλικών σατιρικών εφημερίδων “Hara-Kiri” και “Charlie Hebdo“, πέθανε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 90 ετών.

Ο Καβανά, ο οποίος νοσηλευόταν στο Κρετέιγ (προάστιο του Παρισιού) για μια επέμβαση έπειτα από κάταγμα του μηριαίου οστού, υπέστη πνευμονικές επιπλοκές, διευκρίνισε η πηγή από το περιβάλλον του, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία του περιοδικού “Nouvelle Observateur”.

“Χάθηκε ο μέγας ιερέας του χιούμορ, αλλά ο Καβανά δεν πέθανε εντελώς: το Charlie Hebdo επιζεί”, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαρμπ, ο διευθυντής της σατιρικής αυτής εφημερίδας.

“Δημιουργώντας το Hara-Kiri στη δεκαετία του 1960, βρέθηκε στη ρίζα μιας μίνι επανάστασης στον Τύπο και στον τρόπο που γελάμε. Πολλοί χιουμορίστες του χρωστούν πολλά χωρίς να το γνωρίζουν”, πρόσθεσε ο Σαρμπ.
Το τελευταίο πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo
Το Hara-Kiri έγινε διάσημο τιτλοφορώντας την πρώτη σελίδα του, μετά το θάνατο του στρατηγού Σαρλ Ντε Γκολ (1890-1970): “Τραγικός χορός στο Κολομπέ: 1 νεκρός”. Η κυκλοφορία της εφημερίδας, ο ειρωνικός τίτλος της οποίας αναφερόταν σε μια τρέχουσα είδηση που είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα, απαγορεύθηκε την επομένη.

Με την ψηλόλιγνη σιλουέτα ενός δρυΐδη και τα μακριά άσπρα μαλλιά του, ο Καβανά δεν έπαψε να γράφει για περισσότερο από 50 χρόνια. Δημοσιογράφος, σκιτσογράφος, μυθιστοριογράφος, συγγραφέας σχεδόν 60 βιβλίων, επέβαλε ένα χιούμορ χωρίς ταμπού ούτε όρια, το οποίο επηρέασε γενιές αναγνωστών.

Ο συγγραφέας έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον. Την ασθένειά του, την οποία αποκαλούσε “Μις Πάρκινσον”, είχε κάνει θέμα ενός βιβλίου του με τίτλο “Μήνας του μέλιτος”, το οποίο κυκλοφόρησε το 2011.

Ο Φρανσουά Καβανά γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1923 στο Παρίσι και μεγάλωσε στη μικρή ιταλική κοινότητα του Νοζάν-σιρ-Μαρν, κοντά στο Παρίσι, η οποία του ενέπνευσε το 1978 το πρώτο μεγάλο μυθιστόρημά του, “Les ritals” (Οι Ιταλοί).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλουν να χυθεί πάλι αίμα! Γαλλικό περιοδικό δημοσίευσε σκίτσα του Μωάμεθ

Ήθελε να αποκεφαλίσει τον εκδότη του Charlie Hedbo για τις γελοιγραφίες του Μωάμεθ

Κλείνει σχολεία και πρεσβείες σε 20 μουσουλμανικές χώρες την Παρασκευή η Γαλλία – Δημοσιεύτηκαν οι καρικατούρες του Μωάμεθ στο περιοδικό Charlie Hebdo

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε