Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πέθανε ο σπουδαίος Μπρούνο Γκαντζ

Πέθανε ο σπουδαίος Μπρούνο Γκαντζ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών, στο σπίτι του στη Ζυρίχη, άφησε ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του ευρωπαϊκού σινεμά, ο Μπρούνο Γκαντζ. Είχε συνεργαστεί με τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ανάμεσά τους και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Ο Μπρούνο Γκάντζ πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου (16.02.2019) στο σπίτι του στη Ζυρίχη, νικημένος από τον καρκίνο. Το θάνατό του ανακοίνωσε η μάνατζέρ του του Πατρίτσια Μπαουμπάουερ. «Ναι, σήμερα τις πρώτες ώρες της ημέρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαιώνοντας τον θάνατό του, για τον οποίο είχε γράψει νωρίτερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο Μπρούνο Γκαντζ γεννήθηκε το 1941 στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Ο πατέρας του ήταν Ελβετός και η μητέρα του είχε καταγωγή από την Ιταλία. Από έφηβος ακόμα ήξερε πως η μεγάλη αγάπη του θα ήταν το θέατρο. Εγκατέλειψε το σχολείο για να ξεκινήσει μαθήματα υποκριτικής ενώ συγχρόνως εργαζόταν σε βιβλιοπωλείο.

Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1960 αλλά στη συνέχεια τον «κέρδισε» το θέατρο. Συνεργάστηκε με τον Πέτερ Στάιν και ερμήνευσε έργα του Γκαίτε, του Ευριπίδη (Βάκχες) και του Μαξίμ Γκόρκι.

Φωτογραφία αρχείου EPA

Δεν άργησε να αναγνωριστεί ως ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 «μπήκε» περισσότερο στον κινηματογράφο, συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες και έπαιξε σε ταινίες που έγραψαν τη δική τους κινηματογραφική ιστορία.

Το 1977 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι» του Βιμ Βέντερς και στη συνέχεια στο «Νοσφεράτου: Ο Δράκουλας της Νύχτας» του Βέρνερ Χέρτσογκ. Η πρώτη του συμμετοχή σε αγγλόφωνη ταινία ήταν στο «Ανθρωποκυνηγητό σε δυο Ηπείρους» Φράνκλιν Τζ. Σάφνερ, δίπλα στους Λόρενς Ολίβιε και Γκρέγκορι Πεκ.

Φωτογραφία αρχείου EPA

Το 1987 ο Μπρούνο Γκαντς πρωταγωνίστησε στην ταινία “Τα φτερά του έρωτα” και πάλι υπό τις οδηγίες του Βιμ Βέντερς, σε μια ερμηνεία που χαρακτηρίστηκε από τις καλύτερες της καριέρας του. Ενσάρκωσε τον ίδιο ρόλο και στο «Τόσο μακριά, τόσο κοντά!», το 1993.

Η συνεργασία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλου στο «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» ήταν η πρώτη με τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη. Ο Μπρούνο Γκαντζ πρωταγωνίστησε και στην τελευταία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου».

Ο Μπρούνο Γκαντζ με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στις Κάννες – Φωτογραφία αρχείου EPA

Ανάμεσα στους σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε ο Μπρούνο Γκαντζ στην μακρά πορεία του ήταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και ο Ρίντλεϊ Σκοτ και ο Λαρς Φον Τρίερ.

Με τον Λαρς Φον Τρίερ – Φωτογραφία αρχείου EPA

Το 2000 ο Μπρούνο Γκαντς έκανε μια υπέρβαση στο θέατρο. Έπαιξε στην παράσταση Φάουστ σε σκηνοθεσία του Πίτερ Στάιν, σε μια από τις σπάνιες φορές που παρουσιάστηκε όλο το έργο του Γκαίτε. Μια παράσταση που η συνολική της διάρκεια άγγιξε τις 15 ώρες και ο ίδιος ο Γκαντζ είχε χαρακτηρίσει «το μεγαλύτερο θεατρικό εγχείρημα στο οποίο έχω πάρει ποτέ μέρος».

Φωτογραφία αρχείου EPA

Μια ερμηνεία που, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει τον στοίχειωνε για καιρό, ήταν αυτή στην «Πτώση». Ενσάρκωσε τον Αδόλφο Χίτλερ στην ταινία που περιέγραφε τις τελευταίες ώρες του ναζιστικού καθεστώτος.

Με πληροφορίες από Frankfurter Allgemeine Zeitung και Wikipedia

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις