Πέμπτη, 23 Μαΐ
29oC Αθήνα

Πέθανε, στο αεροδρόμιο που αγάπησε, ο Ιρανός που ενέπνευσε το «The Terminal»

Πέθανε, στο αεροδρόμιο που αγάπησε, ο Ιρανός που ενέπνευσε το «The Terminal»

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Ιρανός πρόσφυγας, Μεχράν Καρίμι Νασερί, που ενέπνευσε την ταινία «The Terminal» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ο Νασερί πέθανε μέσα στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ, καθώς είχε επιστρέψει σε αυτό μόλις πριν λίγες εβδομάδες.

Ο Νασερί, που έγινε γνωστός με την ταινία του Τομ Χανκς, έφτασε το 1988 στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, ωστόσο παρέμεινε εκεί μέχρι το 2006, αρχικά γιατί έχασε τα χαρτιά του και δεν μπορούσε να εκδώσει καινούρια και στη συνέχεια από επιλογή. Είχε βρει καταφύγιο μέσα στο αεροδρόμιο σε έναν κοινόχρηστο χώρο.

Μετά το 2006 ο Νασερί έζησε για χρόνια εκτός αεροδρομίου, ενώ στα μέσα του Σεπτέμβρη επέστρεψε στο αεροδρόμιο που γνώριζε. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς. 

Ποιος ήταν ο Νασερί

Ο Μεχράν Καρίμι Νασερί είχε γεννηθεί το 1945 στην επαρχία Χουζιστάν του Ιράν και ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ευρώπη με σκοπό να βρει τη Βρετανίδα μητέρα του. 

Το 1988 θέλησε να ταξιδέψει στη Βρετανία μέσω Βελγίου και Γαλλίας αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς πλέον δεν είχε τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα, εικάζεται ότι είχε χάσει τα απαραίτητα έγγραφα, και έτσι οι γαλλικές αρχές δεν μπορούσαν να του επιτρέψουν να ταξιδέψει για τη Βρετανία.

Έτσι μετέτρεψε μια μικρή γωνιά του αεροδρομίου σε σπίτι του. Έμεινε εκεί για 18 χρόνια.

Κάποτε η γαλλική κυβέρνηση του επέτρεψε να ζήσει στο έδαφός της με καθεστώς πρόσφυγα, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε γιατί όπως ισχυρίστηκε ήθελε απλά να του επιτραπεί να ταξιδέψει μέχρι την Βρετανία. Περνούσε τις ώρες του στο αεροδρόμιο γράφοντας σε ένα σημειωματάριο και διαβάζοντας βιβλία.

Το 2004 εκδόθηκε η αυτοβιογραφία του και λίγο αργότερα ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μαγεμένος από την περίεργη ιστορία της ζωής του αποφάσισε να την κάνει ταινία, με πρωταγωνιστές τον Τομ Χανκς και την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς.

Η φήμη του Νασέρι εκτοξεύτηκε και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ήθελαν να του πάρουν συνέντευξη.

Το 2006 αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Στη συνέχεια έμεινε σε ξενοδοχείο, χρησιμοποιώντας τα χρήματα που του δόθηκαν από την παραγωγή της ταινίας.

Πριν λίγες εβδομάδες ο Νασερί επέστρεψε στο αεροδρόμιο για να πεθάνει…

Όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του Σαρλ ντε Γκολ στην κατοχή του βρέθηκαν χιλιάδες ευρώ. 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις