Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

ΠΓΔΜ – Αλβανία: Πήραν… ημερομηνία υπό όρους από την Ε.Ε.

ΠΓΔΜ Αλβανία ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Υπό τον όρο ότι θα έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, ΠΓΔΜ και Αλβανία πήραν… ημερομηνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των δυο κρατών με την Ε.Ε. θα ξεκινήσουν στο τέλος του 2019.

Η απόφαση για το… ευρωπαϊκό όνειρο της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας ανακοινώθηκε κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο τέλος του 2019, αν οι δύο χώρες εμφανίσουν αρκετή πρόοδο ως προς τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι ενέκριναν την συμφωνία της Τρίτης (26.06.2018) μεταξύ των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να εξετάσουν την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες τον Ιούνιο 2019 και να αρχίσουν συνομιλίες στο τέλος του έτους.

Αν και το θέμα δεν συζητήθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η ανακοίνωση επικυρώνει την συναίνεση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ένωσης να διατηρηθούν οι ελπίδες ένταξης για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, αλλά να ζητηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πριν από την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Γαλλία και η Ολλανδία ζητούσαν να υπάρξει περισσότερη πρόοδος, παρά την υποστήριξη των 25 χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις