Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

ΠΓΔΜ: Ο… Γκρούεφσκι “μπλοκάρει” τη διεύρυνση χρήσης της αλβανικής γλώσσας

ΠΓΔΜ

Σκληρό με… όλα το κόμμα με το οποίο κυβέρνησε για χρόνια ο εθνικιστής Νίκολα Γκρούεφσκι. Αυτή τη φορά κατέθεσε 35.000 (!) τροπολογίες και έβαλε “πάγο” στη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ.

Το κόμμα VMRO-DPMNE (σ.σ. από το οποίο προέρχεται ο Γκρούεφκσι) με τις 35.000 τροπολογίες που κατέθεσαν οι βουλευτές του σχετικά με το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ, ουσιαστικά παρεμποδίζει την ψήφισή του, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ ψηφίστηκε από τη Βουλή της χώρας πριν από 20 ημέρες, με τη στήριξη των βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα και τον ανέπεμψε στη Βουλή.

Τι θα γίνει τώρα

Σε περίπτωση που η Βουλή της ΠΓΔΜ ψηφίσει και πάλι τον νόμο, ο πρόεδρος της χώρας υποχρεούται να υπογράψει το κείμενο. Ωστόσο, με τον τεράστιο αριθμό τροπολογιών που υπέβαλε το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είναι άγνωστο το πότε θα μπορέσει να ψηφιστεί και πάλι από τη Βουλή o νόμος, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καταθέτει τροπολογίες και το δικαίωμα αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό. Κάλεσε όμως το VMRO-DPMNE να μην προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να παρεμποδίσει το έργο του κοινοβουλίου.

Σημείωσε ότι η πρακτική αυτή της αντιπολίτευσης μπορεί να έχει συνέπειες στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την υιοθέτηση μεταρρυθμιστικών νόμων που είναι σημαντικοί για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο Ιβάνοφ και το… VMRO-DPMNE

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νόμο με τον οποίο προβλέπεται η διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Υποστήρισε ότι «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας» και τον ανέπεμψε στη Βουλή.

Ήταν η πρώτη φορά από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της ΠΓΔΜ που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέπεμψε νόμο στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αυτήν του Ζόραν Ζάεφ, είναι διαταραγμένες εδώ και καιρό.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), ισχυρίζεται ότι με αυτόν το νόμο, η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Ο νόμος προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ. Η ενέργεια του Γκιόργκι Ιβάνοφ να αναπέμψει στη Βουλή το νόμο επικρίθηκε έντονα από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις