Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

ΠΓΔΜ: Χειροπέδες σε 9 “κρίκους” του Ισλαμικού Κράτους

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εννέα άτομα συνέλαβαν οι αρχές της ΠΓΔΜ, σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που σχετίζονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή στρατολογούν νέους για να πολεμήσουν στο Ιράκ, τη Συρία ή σε άλλα πολεμικά μέτωπα στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Μίτκο Τσάβκοφ δήλωσε, χθες, ότι πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε 28 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και το τζαμί Τουτουνσούζ, στα Σκόπια, και συνελήφθησαν εννέα άτομα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

Για άλλα 27 άτομα υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε σχέση με συμμετοχή σε ξένους στρατιωτικούς ή παραστρατιωτικούς οργανισμούς, βάσει ενός νέου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, με στόχο να αποτρέψει μουσουλμάνους νέους από το να ενταχθούν στις δομές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ή το Ιράκ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014 και όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο συγκέντρωνε στοιχεία για τη συμμετοχή ομάδων που στρατολογούν μέλη σε ξένους στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Περίπου 130 πολίτες της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το ΜΙΑ, εικάζεται πως έχουν ενταχθεί σε ξένες στρατιωτικές ομάδες και 16 σκοτώθηκαν εν ώρα μάχης.

Μεταξύ των συλληφθέντων, σύμφωνα με τον κ. Τσάβκοφ, είναι και άτομα που έχουν ήδη πολεμήσει στη Συρία, όπου μετέβησαν μέσω Τουρκίας, και στη συνέχεια επέστρεψαν στην ΠΓΔΜ.

Οι συλληφθέντες είναι μεταξύ 19 και 49 ετών, ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα κ.ά.

Ειδικές μονάδες αστυνομικών της ΠΓΔΜ πραγματοποίησαν συνολικά 28 εφόδους: 21 στα Σκόπια, τέσσερις στο Γκόστιβαρ και από μία σε Τέτοβο, Κουμάνοβο και Στρούγκα. Οι έρευνες έγιναν σε σπίτια, σε γραφεία μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους συλληφθέντες είναι ο ιμάμης του ισλαμικού τεμένους Τουτουνσούζ των Σκοπίων.

Η Ισλαμική Κοινότητα της ΠΓΔΜ έχει ιστορικό διχασμών, με κάποιους ιμάμηδες να είναι εκτός ελέγχου της Κοινότητας, όπως και ο ιμάμης που λέγεται πως συνελήφθη, ο Ρετζέπ Μεμίσι.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ δεν έδωσε πληροφορίες για την ταυτότητα των συλληφθέντων, επιβεβαίωσε, ωστόσο, πως πρόκειται για πολίτες της χώρας, από διάφορες εθνοτικές ομάδες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζει την επιχείρηση της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε