Κόσμος

Πηγαίνει “φορτωμένος” στον Λευκό Οίκο ο Ερντογάν

Το χαρτί του προσφυγικού "έριξε" για μια ακόμα φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας την Ευρώπη.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Μην μας απειλείτε. Έχουμε 4.000.000 πρόσφυγες… Η Τουρκία δεν είναι οποιαδήποτε χώρα. Δεν μας δεσμεύουν οι διαπραγματεύσεις, ίσως τις διακόψουμε» είοε π Ερντογάν σε ομιλία του.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις απελάσεις τζιχαντιστών, ανεξάρτητα από το αν αυτοί γίνονται αποδεκτοί από τις χώρες στις οποίες απελαύνονται.

Προκλητικός και για την Κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις για την Κυπριακή ΑΟΖ και τις κυρώσεις από την Ε.Ε, τόνισε πως «στην ΑΟΖ μας έχουμε δικαιώματα όμως ήρθαν χώρες χωρίς δικαιώματα και κάνουν έρευνες. Σε περιοχές εκτός ΑΟΖ τους. Όταν εμείς κάνουμε έρευνες μιλούν για κυρώσεις. Και το 1959 μας απειλούσατε και το 1963 μας απειλούσατε«, είπε ο Ερντογάν.

“Πυρά” σε Τραμπ λίγο πριν τη συνάντηση

Επίσης εξαπέλυσε νέα πυρά προς τις ΗΠΑ μια μέρα πριν την συνάντηση με τον Τραμπ. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως θα πει στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τηρήσει τη δέσμευση τους να απομακρύνουν τους Κούρδους από τη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας.

“Θα του πω, με έγγραφα για να το στηρίξουν, ότι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε (για τη Συρία) δεν γίνεται πλήρως σεβαστή”, δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το αεροδρόμιο της Άγκυρας προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Τραμπ.

Συμφωνία που υπεγράφη στις 17 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Άγκυρα άνοιξε τον δρόμο για την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας, η οποία είχε ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Συρία και είχε στόχο να εκδιώξει από την περιοχή την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση της YPG από την τουρκική μεθόριο και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 32 χιλιομέτρων σε βάθος κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

Βάσει μια ξεχωριστής συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Τουρκία με τη Ρωσία στις 22 Οκτωβρίου η Μόσχα δεσμεύθηκε να απομακρύνει την YPG από άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας σε συνεργασία με τον συριακό στρατό και να ξεκινήσει κοινές περιπολίες με τον τουρκικό στρατό στο συριακό έδαφος.

“Οι τρομοκράτες είναι ακόμα εκεί”

“Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να πούμε ότι οι ομάδες των τρομοκρατών έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή”, τόνισε ο Ερντογάν.

“Ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ είναι σε θέση να απομακρύνουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος”, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν θα επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη (13.11.2019).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενεργοποιείται η Συμμαχία της Μέκκας: Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 3, προτρέποντας όλους τους Αμερικανούς πολίτες στη Σαουδική Αραβία να παραμείνουν σε εγρήγορση
Σαουδική Αραβία 90
Η σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, «έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά» λέει ο γιος του
Ο Μαδούρο Γκέρα αποκάλυψε επίσης ότι η Φλόρες υπέστη αναπνευστικό επεισόδιο αφού οι αρχές της φυλακής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να ελέγξουν έναν καβγά μεταξύ δύο κρατουμένων
Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες
Τραγωδία στη Σενεγάλη: Μητέρα και ο 4χρονος γιος της σκοτώθηκαν όταν τους καταπλάκωσε ο τοίχος του σπιτιού τους λόγω των πλημμυρών
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Φόβοι για περισσότερα θύματα και πιθανή αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς
Πλημμύρες στη Σενεγάλη
Politico: Ο Σάντσεθ στοχεύει στην επανεκλογή του με φόντο τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα και των υποθέσεων διαφθοράς με συγγενείς και συνεργάτες του, ο Πέδρο Σάντσεθ, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια περί στέγασης για να επανεκλεγεί
Πέδρο Σάντσεθ