Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πίνακα του Βαν Γκογκ ήθελε ο Τραμπ, χρυσή τουαλέτα του έδωσαν

Πίνακα του Βαν Γκογκ ήθελε ο Τραμπ, χρυσή τουαλέτα του έδωσαν

Το μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης απέρριψε το αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δανεισμό πίνακα του Βαν Γκογκ. Αντ’ αυτού του πρότειναν μια χρυσή τουαλέτα.

Οι επικεφαλής του μουσείου απολογήθηκαν που δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου με τον πίνακα του Βαν Γκογκ «Τοπίο με Χιόνι».

Έτσι του πρότειναν ως εναλλακτική λύση μια χρυσή λεκάνη τουαλέτας 18 καρατίων. Μετά το ναυάγιο στον δανεισμό, ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβεί σε σχολιασμό.

Η επιμελήτρια του μουσείου Nancy Spector, σύμφωνα με τη Washington Post, απάντησε στο αίτημα του Λευκού Οίκου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η εναλλακτική που έδωσαν στον Τραμπ

“Λυπάμαι που σας ενημερώνω ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό τον δανεισμό από τη στιγμή που ο πίνακας είναι μέρος της συλλογής Thannhauser του μουσείου. Απαγορεύεται ο δανεισμός του παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις” ήταν μέρος της απάντησης στον Τραμπ.

Η επιμελήτρια τόνισε ότι η χρυσή λεκάνη τουαλέτας που δημιουργήθηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Maurizio Cattelan ήταν διαθέσιμη για μακροπρόθεσμο δάνειο στον Λευκό Οίκο.

“Είναι φυσικά εξαιρετικά πολύτιμη και κάπως εύθραυστη αλλά θα παρέχουμε όλες τις οδηγίες για την εγκατάσταση και τη φροντίδα της”. Το πλήρως λειτουργικό έκθεμα με τίτλο “America” θεωρείται ως έντονη σάτιρα για τον υπερβολικό πλούτο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο πίνακας του 1888 του Βαν Γκογκ θα εκτεθεί στο αδερφό ίδρυμα του μουσείου με την άδεια των ιδιοκτητών.

Πηγή: BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις