Κόσμος

Πίνακας… από χρυσάφι! 2,2 εκατομμύρια ευρώ το έργο του Σαρλ Μενιέ!

Ένας πίνακας του ζωγράφου Σαρλ Μενιέ (1768-1832) κατακυρώθηκε στο ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ σε βρετανό αγοραστή κατά τη διάρκεια δημοπρασίας χθες, στη Νάντη, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Ivoire.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη αυτού”, δήλωσε ο δημοπράτης Μπερτράν Κουτόν. Ο πίνακας ορόσημο της καριέρας του Μενιέ, με τίτλο “Le depart de Telemaque” (“Η αναχώρηση του Τηλέμαχου”), παρουσιάζει τον γιο του Οδυσσέα να πιέζεται από τον Μέντορα να εγκαταλείψει το νησί της Καλυψούς. Ο πίνακας είχε εξαφανιστεί για δύο και πλέον αιώνες.

Ο πίνακας – ορόσημο

Ο πίνακας “εκτέθηκε το 1800 και το 1810 στο Σαλόν” (επίσημη έκθεση ζωγραφικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παρισιού). ‘Εκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Ήταν σε μια οικογένεια στην Κοιλάδα του Λίγηρα”, η οποία τον έθεσε προς πώληση, διευκρίνισε ο Κουτόν.

Δείτε τον

πίνακας

Η αξία του έργου είχε εκτιμηθεί μεταξύ 150.000 και 250.000 ευρώ. Επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές (Βρετανοί, Κύπριος, Γάλλος και Γερμανός), έδωσαν επί δέκα λεπτά μάχη για να αποκτήσουν τον πίνακα που τελικά κατακύρωσε τηλεφωνικά ένας Βρετανός, τελευταίος πλειοδότης.

“Είχαμε οργανώσει τα πάντα για να έχουμε μια καλή δημοπρασία, γιατί είναι πολύ σπουδαίος πίνακας. Αλλά δεν περιμέναμε ότι η τιμή θα έφθανε σε αυτό το επίπεδο”, είπε ο Κουτόν. Έως σήμερα, η καλύτερη δημοπρασία για τον γάλλο καλλιτέχνη του νεοκλασικισμού ήταν το 1997 από τον οίκο Christie’s, στη Νέα Υόρκη, για τον πίνακα με τίτλο “La Sagesse defendant la Jeunesse contre l’Amour”, που πωλήθηκε 536.000 δολάρια συμπεριλαμβανομένων των εξόδων (489.000 ευρώ, σύμφωνα με τη συναλλαγματική ισοτιμία της εποχής), αναφέρει ο οίκος Ivoire.

Ποιος ήταν ο Σαρλ Μενιέ

Η πρώτη μονογραφική έκθεση αφιερωμένη στον Σαρλ Μενιέ οργανώθηκε το 2008 διαδοχικά στη Βιβλιοθήκη-Μουσείο Marmottan στα δυτικά προάστια του Παρισιού και στο Μουσείο Magnin της Ντιζόν.

Σημαντικός παράγων της καλλιτεχνικής ζωής και πολύ διάσημος όσο ζούσε, ο Μενιέ φιλοτέχνησε κυρίως πίνακες με στρατιωτικά θέματα που εξυμνούσαν τον Ναπολέοντα.

Το 1789 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ρώμης –γαλλική υποτροφία που δινόταν σε φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών– ο Μενιέ φιλοτέχνησε τρεις οροφές αιθουσών στο μουσείο του Λούβρου.

Το έργο “Η αναχώρηση του Τηλέμαχου” ήταν γνωστό γιατί μια γκραβούρα που απεικόνιζε τον πίνακα είχε εκτεθεί στη μονογραφική έκθεση του 2008. Το έργο, διαστάσεων 154 εκατοστά x 203 εκατοστά, είχε συγκεντρώσει τους επαίνους κριτικών και κοινού κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στο Σαλόν” του Παρισιού. Το θέμα του αντλείται από το διδακτικό μυθιστόρημα του Φρανσουά Φενελόν “Les Aventures de Telemaque” (“Οι περιπέτειες του Τηλέμαχου”) που εκδόθηκε το 1699 και επανεκδόθηκε καθόλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα, αναφέρει ο οίκος Ivoire.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επίθεση με δύο μαχαίρια σε φρουρό της ισραηλινής πρεσβείας στο Βελιγράδι - Νεκρός ο δράστης
Οι σερβικές αρχές περιέγραψαν τον δράστη ως ανήλικο και υπάρχουν ενδείξεις ότι προερχόταν από την πόλη Σάμπατς, στη δυτική Σερβία και ήταν υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους
αστυνομια βελιγραδι
Χιού Χέφνερ: Σοκαριστικές καταγγελίες από τη χήρα του – «Έκανα ό,τι ήθελε, συνέβαιναν πράγματα που δεν ήταν εντάξει»
O Χιού Χέφνερ επιχείρησε να εξαναγκάσει τις δίδυμες Κριστίνα και Καρίσα Σάνον να συμμετάσχουν σε σεξουαλική πράξη μεταξύ τους αποκάλυψε η Κρίσταλ Χέφνερ
Από αριστερά: Καρίσα Σάνον, Κριστίνα Σάνον Χιου Χέφνερ και Κρίσταλ Χέφνερ / Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ
Θρίλερ για γερά νεύρα οι εκλογές στο Ισραήλ: Στις 55 έδρες το μπλοκ Νετανιάχου - Ισοπαλία δείχνουν τα exit polls
Στις 55 έδρες ανέρχεται η δύναμη του μπλοκ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Ισραήλ, με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί στο 57,3%
Ο Νετανιάχου και ο Άιζενκοτ
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
23
Εκλογές στο Ισραήλ: Νετανιάχου και Άιζενκοτ παλεύουν για την πρωτιά – Τα exit polls και η μάχη για σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Γκάντι Άιζενκοτ έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί άμεσα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επικαλεστεί την πρωτιά του Λικούντ για να διεκδικήσει νέα εντολή
Γκάντι Άιζενκοτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
32