Κόσμος

«Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca αν η δεύτερη δόση γίνει 3 μήνες μετά την πρώτη»

Το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι πιο αποτελεσματικό εφόσον η δεύτερη δόση του χορηγηθεί τρεις μήνες μετά την πρώτη, αντί για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Η μελέτη αυτή, που έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, επιβεβαιώνει τα ευρήματα της εταιρείας από μια προηγούμενη έρευνα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η οποία έδειχνε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έφτανε στο 76% (έναντι της εμφάνισης συμπτωματικής νόσου) για τρεις μήνες μετά τη χορήγησης της πρώτης δόσης.

Η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 81% όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε μετά από 12 εβδομάδες. Συγκριτικά, όταν το διάστημα της πρώτης δόσης από την δεύτερη είναι έξι εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πέφτει στο 55%.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet επιβεβαιώνει τις προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης και του ΠΟΥ που συστήνουν να υπάρχει μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.

Αντιμέτωπες με την επανεμφάνιση των μολύνσεων και τις νέες, υψηλά μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορονοϊού, πολλές χώρες ελπίζουν ότι θα παράσχουν ανοσία σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους, εμβολιάζοντας όσο περισσότερους ανθρώπους γίνονται με μία δόση, καθυστερώντας τη χορήγηση της δεύτερης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε Ντόναλντ Τραμπ: «Η Ευρώπη αποφασίζει για τη δημοκρατία της, όχι εσύ»
«Από τα βάθη της καρδιάς μου, είμαι πεπεισμένη υπέρμαχος της διατλαντικής σχέσης, αλλά και υπερήφανοι που αποτελούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Η κινηματογραφική απόδραση της Μαρία Κορίνα Ματσάδο από την Βενεζουέλα - Η μεταμφίεση, η περούκα και το ταξίδι από Καραϊβική μέχρι Όσλο
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες, όταν βγήκε από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου στο Όσλο, και χαιρέτησ πλήθος υποστηρικτών που επευφημούσαν τη νέα νικήτρια του Νόμπελ
Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Κορίνα Ματσάντο αντιδρά καθώς κατευθύνεται προς το Στόρτινγκ, στο Όσλο