Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πλημμύρισε με αίμα η Δαμασκός! Διπλή βομβιστική επίθεση με 40 νεκρούς [pics, vids]

Φωτο από reuters
Φωτο από reuters

Εικόνες σοκ… Η Δαμασκός πλημμύρισε με το αίμα αθώων ανθρώπων μετά από διπλή βομβιστική επίθεση με στόχο σιίτες προσκυνητές. Τουλάνιστον 40 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους ενώ ακόμη 120 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Όλοι πήγαιναν να προσευχηθούν σε γειτονικό τέμενος. Προσοχή! Ακολουθούν σκληρές εικόνες.

 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άχμεντ Ζαμάλ δήλωσε πως οι προσκυνητές έγιναν στόχοι βομβών, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και ο τηλεοπτικός σταθμός al-Manar της λιβανικής Χεζμπολάχ ανέφεραν πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε καμικάζι.

Στην ιρακινή ανακοίνωση κατηγορούνται «οργανώσεις τακφίρι», όπως αποκαλούνται οι σουνιτικές εξτρεμιστικές οργανώσεις που θεωρούν άπιστους όσους δεν ακολουθούν την ιδεολογία τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή επίθεση. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τη συριακή κρατική τηλεόραση έδειχναν δύο κατεστραμμένα λεωφορεία με τα παράθυρά τους σπασμένα. Η περιοχή είναι γεμάτη κηλίδες από αίμα και παπούτσια είναι διασκορπισμένα στο έδαφος.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ υποστηρίζεται στον συριακό εμφύλιο από σιιτικές πολιτοφυλακές από χώρες μεταξύ των οποίων το Ιράκ, το Αφγανιστάν και ο Λίβανος.

Η επίθεση σημειώθηκε σε σταθμό λεωφορείων στον οποίο είχαν μεταφερθεί οι προσκυνητές για να επισκεφθουν το γειτονικό κοιμητήριο Μπαμπ αλ-Σαγίρ, που έχει πάρει το όνομά του από μία από τις επτά πύλες της Παλιάς Πόλης της Δαμασκού.

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε περίπου 10 λεπτά μετά την πρώτη, προκαλώντας θύματα μεταξύ των διασωστών που είχαν καταφθάσει, δήλωσε τηλεφωνικά στο al-Manar ο ανταποκριτής του δικτύου στη Δαμασκό.

Οι προσκυνητές επρόκειτο να προσευχηθούν στο κοιμητήριο αφού επισκέπτονταν προηγουμένως το ιερό της Σαγέντα Ζεϊνάμπ λίγο έξω από τη Δαμασκό, πρόσθεσε.

Η Σαγέντα Ζεϊνάμπ – η εγγονή του Προφήτη Μωάμεθ – λατρεύεται από τους σιίτες και το ιερό της είναι χώρος μαζικού προσκυνήματος για τους σιίτες όλου του κόσμου. Αποτελεί επίσης μαγνήτη για τους σιίτες πολιτοφύλακες στη Συρία.

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε