Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ποιός Τραμπ; Ο Πούτιν προκάλεσε την κρίση στο Κατάρ

Ποιός Τραμπ; Ο Πούτιν προκάλεσε την κρίση στο Κατάρ

Με μεγάλη… χαρά και (φυσικά) μέσω twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε χωρίς ίχνος προσπάθειας να “κρυφτεί” πως ήταν εκείνος που ουσιαστικά ώθησε τη Σαουδική Αραβία (και μετά όλους τους υπόλοιπους) να απομονώσουν το Κατάρ. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι για το FBI.

Γιατί το FBI δεν θεωρεί υπεύθυνο για την κρίση στον Κόλπο και τη διπλωματική και οικονομική απομόνωση του Κατάρ τον πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά τους Ρώσους χάκερς. Οι οποίοι (δεν το είπε κανείς) δεν θα έδρασαν μόνοι τους αλλά κατ’ εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Για όλα άλλωστε, κατά τους Αμερικανούς, φταίνε οι Ρώσοι χάκερς. Από την εκλογή Τραμπ μέχρι την κρίση στο Κατάρ.

Το θέμα έφερε στο φως αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, οι Ρώσοι ήταν εκείνοι που χάκαραν το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ και “φύτεψαν” την ψεύτικη είδηση για δηλώσεις του εμίρη αλ Θάνι, οι οποίες κατά πολλούς ήταν η αιτία (μάλλον η αφορμή καλύτερα) για να ξεσπάσει η κρίση.

Όπως αναφέρει το CNN, το FBI πρόσφατα έστειλε πράκτορές του στη Ντόχα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση του Κατάρ να ερευνήσει το ενδεχόμενο να είχε πέσει θύμα χάκερς, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Κατάρ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι συγκέντρωσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Ρώσοι χάκερς ήταν πίσω από την “εισβολή” που έγινε αντιληπτή από την κυβέρνηση του Κατάρ πριν από δυο εβδομάδες. Και φυσικά οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο στόχος των Ρώσων χάκερ δεν είναι το ίδιο το Κατάρ αλλά οι ΗΠΑ. Αφενός, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία είναι οι δυο σημαντικότεροι σύμμαχοι των Αμερικανών στον Κόλπο. Αφετέρου, στο Κατάρ οι ΗΠΑ έχουν μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις τους στην περιοχή.

Στόχος των Ρώσων χάκερς, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, είναι να προκαλέσουν τριγμούς ανάμεσα τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Σε είδηση που μεταδόθηκε στις 23 Μαΐου, από το επίσημο πρακτορείο του Κατάρ, ότι ο επικεφαλής του μικρού κρατιδίου είχε κάνει δηλώσεις φιλικές προς το Ιράν και το Ισραήλ και είχε αναρωτηθεί αν θα καταφέρει να έχει διάρκεια στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Οποιαδήποτε κατηγορία είναι βασισμένη σε παραπληροφόρηση και πιστεύουμε ότι όλη η κρίση βασίζεται σε παραπληροφόρηση» δήλωσε στο CNN ο υπουργός Εξωτερικών ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, επιβεβαιώνοντας το χακάρισμα και την δημιουργία ψευδών ειδήσεων.

Κατά πολλούς, η δήλωση αυτή του επικεφαλής του Κατάρ για το Ιράν, το Ισραήλ και τον Τραμπ ήταν η αιτία για να επιβληθούν διπλωματικοί και οικονομικοί αποκλεισμοί από τη Σαουδική Αραβία κι άλλα κράτη.

Εδώ Ντόναλντ καλεί Ριάντ

Λίγες ώρες μετά το… μπαράζ tweets με τα οποία πανηγύριζε για τη διπλωματική του “επιτυχία” στη Σαουδική Αραβία και τον αποκλεισμό του Κατάρ, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα μεταξύ των χωρών του Κόλπου.

“Το μήνυμά του ήταν ότι χρειαζόμαστε ενότητα στην περιοχή για να πολεμήσουμε την εξτρεμιστική ιδεολογία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Είναι σημαντικό να είναι ενωμένος ο Κόλπος για την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής”, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Καταριανό ομόλογό του, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο πρακτορείο Reuters, χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της συνομιλίας.

Νωρίτερα, πάντως, το Πεντάγωνο επανέλαβε τις… ευχαριστείες του για το Κατάρ, ιδιαίτερα για την φιλοξενία μιας σημαντικής αμερικανικής αεροπορικής βάσης και για την “αδιάκοπη δέσμευσή (του) στην περιφερειακή ασφάλεια”, επιμένοντας στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων. Αντίθετα δηλαδή από τους πανηγυρισμούς του Τραμπ στο twitter…

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, πλοίαρχος του αμερικανικού Ναυτικού Τζεφ Ντέιβις, αρνήθηκε νωρίτερα να απαντήσει μια ερώτηση για το αν το Κατάρ υποστηρίζει την τρομοκρατία, όπως ισχυρίζονται οι αραβικές χώρες, λέγοντας, “Δεν είμαι ο αρμόδιος γι’ αυτήν την ερώτηση. Τους θεωρώ κράτος υποδοχής μιας πολύ σημαντικής μας βάσης στο Αλ Ουντέιντ”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε