Κόσμος

Πολεμικές ιαχές Ακάρ κατά της Ελλάδας: Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω – Ναυτικό και Αεροπορία έχουν λάβει σαφείς οδηγίες

Σε νέο κρεσέντο επιθετικότητας απέναντι στην Ελλάδα επιδόθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Είχε άλλωστε το «κατάλληλο» ακροατήριο: Μιλούσε στην τελετή έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ακάρ ξεκίνησε την επίθεση στην Ελλάδα λέγοντας πως αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» με ψέματα και προκλήσεις. «Θέλουμε να μοιράζονται τα πλούτη του Αιγαίου δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Κι αφού έβαλε το πλαίσιο των «απαιτήσεων» ξεκίνησε να «πυροβολεί»: Δηλώνοντας ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούν συνεχώς κατά της Τουρκίας και καταφεύγουν σε ψέματα για να κερδίσουν μια θέση στην εσωτερική πολιτική, ο Ακάρ είπε: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε βήμα πίσω ούτε χιλιοστό. Ό,τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό έχει γίνει και γίνεται.  Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες.  Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις.  Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους (σσ από τους Έλληνες), είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Ακολουθώντας την «γραμμή» Ερντογάν, ότι πίσω από την Ελλάδα «κρύβονται» άλλες δυνάμεις, ο Ακάρ αναφέρθηκε και πάλι στο προσφιλές του θέμα, την Μικρασιατική καταστροφή.

«Μην παραπλανηθείτε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, τα κατορθώματα κάποιων χωρών και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτά τα όπλα δεν σας χρησιμεύουν. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για την άμυνα, λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα αυτού, κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πληρεξούσιο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και κατέληξαν πέφτοντας στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε “Μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε“».

Ειδικά για όσους «υποδαυλίζουν» – κατά την Τουρκία – την «ελληνική προκλητικότητα» ο υπουργός Άμυνας είχε επίσης ένα μήνυμα: «Επειδή είναι προκατειλημμένοι, αγνοούν αυτό που κάνει η Ελλάδα…  Εμείς λέμε ότι αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας να έχετε αντικειμενικά κριτήρια.  Αν στηρίξεις την Ελλάδα δημόσια και δεν κρατάς τις ισορροπίες, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για όλους».

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς (GASA) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και είπε, «Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 με τη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ένα βήμα. Όπου κι αν φτάσει, αν πεθάνουμε, αν γίνουμε μάρτυρες, είμαστε βετεράνοι. Είναι τόσο απλό».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνικό γενικευμένης κρίσης στη Μέση Ανατολή: Επιθέσεις σε Σαουδική Αραβία, Ισραήλ και Εμιράτα – Αναχαιτίσεις ιρανικών drones, απειλές και 7ος νεκρός στρατιώτης των ΗΠΑ
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές αλλά και οι νεκροί άμαχοι σε χώρες που δεν έχουν άμεση εμπλοκή με τον πόλεμο δημιουργούν τρόμο
Τεχεράνη
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ διαδέχεται τον δολοφονημένο πατέρα του και γίνεται «αρχιστράτηγος» του Ιράν στον πόλεμο - Ο 56χρονος σκληροπυρηνικός κροίσος κληρικός
«Η πλειοψηφία της Συνέλευσης του Ιράν ενέκρινε τον υποψήφιο που θεωρήθηκε ο καταλληλότερος για τη θέση», δήλωσε ο Μοχσέν Χεϊνταρί, μέλος του ανώτερου θρησκευτικού οργάνου του Ιράν
Mojtaba Khamenei 11
Μακρόν σε Τραμπ και Πεζεσκιάν: Το Ιράν να σταματήσει τα χτυπήματα στη Μέση Ανατολή και να ανοίξει τα στενά του Ορμούζ
Ο Μακρόν, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο τη Δευτέρα, είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ιράν από την ώρα που ξέσπασε ο πόλεμος
Εμανουέλ Μακρόν