Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Πόλεμος νεύρων και «παιχνίδια» με το Oruc Reis – Διέγραψαν το tweet πως άρχισαν οι έρευνες!

Oruc Reis

Πως αντιδρά η Αθήνα στα παιχνίδια εντυπώσεων της Τουρκίας με το Oruc Reis. Έξω από το λιμάνι της Αττάλειας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό. Εξαφανίστηκε (!) το tweet ότι ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» στην ανατολική Μεσόγειο.

Παιχνίδια εντυπώσεων φαίνεται πως παίζει η Τουρκία, λίγα 24ωρα μετά την προκλητική NAVTEX με την οποία δέσμευε περιοχή για να στείλει το ερευνητικό Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, νότια από το Καστελόριζο, για να κάνει έρευνες. Μια NAVTEX που εκτόξευσε την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και προκάλεσε ακόμη και την πυροσβεστική παρέμβαση της Γερμανίας.

Click4more “Παιχνίδια” με το Oruc Reis: Μέσω… Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε έρευνες

Ήταν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (25.07.2020) όταν όλος ο κόσμος… έμαθε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον (μάλλον όχι τυχαία) ότι το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην «υφαλοκρηπίδα» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Μόνο που λίγες ώρες αργότερα, το επίμαχο tweet, ως… δια μαγείας, εξαφανίστηκε, διαγράφηκε από το λογαριασμό της τουρκικής πρεσβείας! Και στη θέση του βγήκε” μήνυμα που έγραφε: “το τουρκικό ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ανακοίνωσε την έρευνά του στις 21 Ιουλίου 2020 στην ανατολική Μεσόγειο”. 

Το tweet πριν

και το… tweet μετά… 

Η “ανακοίνωση” (μπαράζ προκλητικών tweets ήταν) πως ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες που ήρθε λίγο αφού είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες από το Πεντάγωνο πως μερικά από τα πλοία, σχεδόν το 1/3, που είχε στείλει η Τουρκία στην περιοχή νότια του Καστελορίζου, είχαν αρχίσει να αποχωρούν και να επιστρέφουν στις βάσεις τους, ενώ τα ελληνικά παρέμεναν στο σημείο για να παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Η Αθήνα θα συνεχίσει να είναι σε επαγρύπνηση, αφού η NAVTEX έχει ισχύ έως τις 2 Αυγούστου.

Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή δεν επιβεβαίωνε ότι το Oruc Reis έχει ξεκινήσει το ταξίδι του για την περιοχή νότια του Καστελορίζου που έχει δεσμευτεί με τη NAVTEX. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα διατηρεί ψύχραιμη στάση. Παρακολουθεί την κατάσταση και εκτιμά ότι δεν είναι ώρα τώρα να κάνει μια τέτοια κίνηση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προκαλέσει σε τέτοιο σημείο που να στείλει το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.  

Μια ματιά στο MarineTraffic πάντως δείχνει πως το Oruc Reis παραμένει στην Αττάλεια. Κι αν έκανε μια… βόλτα έξω από το λιμάνι, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεκίνησε και σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Η θέση του Oruc Reis στις 20:47 

και δυο ώρες αργότερα 

Περίεργο παιχνίδι με το Oruc Reis – Το χρονικό

Ενώ υπήρξαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης και πληροφορίες πως μέρος από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί ανοιχτά από το Καστελόριζο επέστρεφαν στις βάσεις τους, ήρθε ένα περίεργο tweet. 

Click4more Προκάλεσαν και… φεύγουν τα τουρκικά πλοία από το Καστελόριζο

Ένα tweet από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον (!) σύμφωνα με το οποίο το Orus Reis άρχισε σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο! “Το τουρκικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες μέσα στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέει από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της”, αναφέρει. 

Το μπαράζ από tweet που έκανε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, μεταξύ άλλων, επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο, κάνει μαθήματα διεθνούς δικαίου λέγοντας πως ανάλογες “διαμάχες” υπάρχουν σε άλλες χώρες και αναφέρει π.χ. Βρετανία και Γαλλία, Ρουμανία και Ουκρανία, Λιβύη και Μάλτα, Τυνησία και Ιταλία, Νικαράγουα και Κολομβία, και επαναλαμβάνει στις ήδη εκπεφρασμένες από το ΥΠΕΞ θέσεις της Τουρκίας: πως το Καστελόριζο είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και πιο κοντά στις ακτές της Τουρκίας! 

“Αν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή από νομικής άποψης βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής ανάμεσα σε ηπειρωτικές περιοχές, μπορούν να αγνοηθούν στην  οριοθέτηση ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα”.

Click4more Νέο παραλήρημα… μεγαλομανίας και απειλών Ερντογάν: Ή βγείτε στο πεδίο ή αρχίστε διαπραγματεύσεις

“Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων αν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή αν υπάρχουν άλλες ειδικές ή σχετικές περιστάσεις”, συνεχίζει η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, που δίνει και χάρτες στη δημοσιότητα… 

Κατά την άποψη της τουρκικής πρεσβείας, “είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου που στο στοχεύουν στο να περιορίσουν την Τουρκία σε μια στενή περιοχή θαλασσίων περιοχών, παρά το γεγονός πως η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. 

Το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να “κόψει” την Τουρκία από τη Μεσόγειο, δεδομένου του μεγέθους του και της εγγύτητάς του με την Τουρκία” σημειώνεται και το επόμενο tweet που λέει πόσο απέχει το Καστελόριζο από την Ελλάδα και πόσο από την Τουρκία συνοδεύεται επίσης από… χάρτη. 

Και έχοντας πάρει γραμμή από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, φυσικά, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον καταλήγει στο… μπαράζ tweets γράφοντας: “Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο”… 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις