Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

“Παιχνίδια” με το Oruc Reis: Μέσω… Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε έρευνες

Oruc Reis

Την ώρα που υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης ανοιχτά του Καστελόριζου, η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το Orus Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες. Δείτε που βρίσκεται τώρα το τουρκικό σκάφος.

Περίεργο παιχνίδι με το Orus Reis, το σεισμικό ερευνητικό σκάφος για το οποίο η Τουρκία εξέδωσε την προκλητική NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου, παίζεται τις τελευταίες ώρες. 

Ενώ υπήρξαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης και πληροφορίες πως μέρος από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί ανοιχτά από το Καστελόριζο επέστρεφαν στις βάσεις τους, ήρθε ένα περίεργο tweet. 

Click4more Προκάλεσαν και… φεύγουν τα τουρκικά πλοία από το Καστελόριζο

Ένα tweet από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον (!) σύμφωνα με το οποίο το Orus Reis άρχισε σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο! “Το τουρκικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες μέσα στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέει από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της”, αναφέρει. 

Μόνο που σύμφωνα με τον χάρτη του marinetraffic.com, τουλάχιστον έως τις 20:47 το βράδυ του Σαββάτου (25.07.2020), το Oruc Reis βρισκόταν ακόμα στην Αττάλεια… 

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από ελληνικές πηγές και δεν αποκλείεται να πρόκειται για ένα διπλωματικό τερτίπι της Τουρκίας. 

Το μπαράζ από tweet που έκανε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, μεταξύ άλλων, επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο, κάνει μαθήματα διεθνούς δικαίου λέγοντας πως ανάλογες “διαμάχες” υπάρχουν σε άλλες χώρες και αναφέρει π.χ. Βρετανία και Γαλλία, Ρουμανία και Ουκρανία, Λιβύη και Μάλτα, Τυνησία και Ιταλία, Νικαράγουα και Κολομβία, και επαναλαμβάνει στις ήδη εκπεφρασμένες από το ΥΠΕΞ θέσεις της Τουρκίας: πως το Καστελόριζο είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και πιο κοντά στις ακτές της Τουρκίας! 

“Αν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή από νομικής άποψης βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής ανάμεσα σε ηπειρωτικές περιοχές, μπορούν να αγνοηθούν στην  οριοθέτηση ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα”.

Click4more Νέο παραλήρημα… μεγαλομανίας και απειλών Ερντογάν: Ή βγείτε στο πεδίο ή αρχίστε διαπραγματεύσεις

“Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων αν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή αν υπάρχουν άλλες ειδικές ή σχετικές περιστάσεις”, συνεχίζει η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, που δίνει και χάρτες στη δημοσιότητα… 

Κατά την άποψη της τουρκικής πρεσβείας, “είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου που στο στοχεύουν στο να περιορίσουν την Τουρκία σε μια στενή περιοχή θαλασσίων περιοχών, παρά το γεγονός πως η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. 

Το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να “κόψει” την Τουρκία από τη Μεσόγειο, δεδομένου του μεγέθους του και της εγγύτητάς του με την Τουρκία” σημειώνεται και το επόμενο tweet που λέει πόσο απέχει το Καστελόριζο από την Ελλάδα και πόσο από την Τουρκία συνοδεύεται επίσης από… χάρτη. 

Και έχοντας πάρει γραμμή από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, φυσικά, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον καταλήγει στο… μπαράζ tweets γράφοντας: “Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο”… 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις