Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Να μην δίνεται «άδεια στο Ισραήλ να σκοτώνει» λέει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Να μην δίνεται «άδεια στο Ισραήλ να σκοτώνει» λέει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός καταδίκασε σήμερα τις απόψεις που κάνουν λόγο για δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα» και ζήτησε να μην δίνεται άδεια «στο Ισραήλ να σκοτώνει».

«Αυτό που ακούμε από το στόμα των ηγετών της κατοχής [σ.σ. Ισραήλ] σχετικά με τις ετοιμασίες για μια χερσαία εισβολή σημαίνει περισσότερα εγκλήματα, θηριωδίες και αναγκαστικές εκτοπίσεις», δήλωσε ο Μοχάμεντ Στάγεχ κατά την έναρξη συνεδρίασης της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

“Καταδικάζουμε τις απόψεις που αποτελούν άδεια να σκοτώνει και προσφέρουν (στο Ισραήλ) πολιτική κάλυψη προκειμένου να διαπράττει σφαγές και να σκορπίζει την καταστροφή στη Γάζα”, πρόσθεσε ο Στάγεχ, η κυβέρνηση του οποίου δεν ασκεί καμία εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών της Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες των κυριότερων δυτικών δυνάμεων με τους οποίους επικοινώνησε επανέλαβαν χθες, Κυριακή, την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, καλώντας ταυτόχρονα για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

“Οι ηγέτες επανέλαβαν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του να αμυνθεί απέναντι στην τρομοκρατία και κάλεσαν για τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κυρίως για την προστασία των αμάχων”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περισσότερα από 2.000 παιδιά, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα τηςΓάζας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών που εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για μια πολυαίμακτη χωρίς προηγούμενο επίθεση κομάντος του ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 1.400 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, και τουλάχιστον άλλοι 200 απήχθησαν, κατά την επίθεση αυτή μετά την οποία το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις