Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: 31 πυρκαγιές γύρω από το Τσέρνομπιλ – Βοήθεια από τον ΟΗΕ για τη φύλαξή του ζητάει το Κίεβο 

Τσέρνομπιλ

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ. Υποστήριξε ότι πρέπει να σταλεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής. 

«Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια, οι ανεύθυνες και αντιεπαγγελματικές ενέργειες του στρατού της Ρωσίας εγείρουν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους», επιχειρηματολόγησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Για αυτό καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ και την ανάπτυξη ειδικής αποστολής» του Οργανισμού, επέμεινε.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ουκρανίας έκανε λόγο για 31 φωτιές στην περιοχή όπου βρίσκεται το Τσερνόμπιλ. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χαρακτήρισε χθες την κατάσταση ασφαλείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς αμετάβλητη.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας υποστήριξε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών στην περιοχή όπου βρίσκεται το μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο και ότι οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή γύρω από το Τσέρνομπιλ μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

Επίσης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ κατήγγειλε ότι η κατάσβεση των πυρκαγιών εμποδίζεται από τον ρωσικό στρατό και ραδιενεργά σωματίδια ενδέχεται να διασκορπιστούν στην ατμόσφαιρα εξαιτίας τους.

Click4more: Νέες αεροπορικές επιδρομές σε Κίεβο, Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο -Η Ρωσία στέλνει και άλλους πυραύλους στη Λευκορωσία

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 4 του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσέρνομπιλ εξερράγη το 1986, προκαλώντας αυτήν που χαρακτηρίζεται η χειρότερη καταστροφή σε πολιτική πυρηνική εγκατάσταση στην ιστορία. Καλύφθηκε από δύο σαρκοφάγους. Η πρώτη κατασκευάστηκε από τους Σοβιετικούς και έχει υποστεί ζημιά. Η δεύτερη, πιο σύγχρονη, εγκαταστάθηκε το 2019. Οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες έκλεισαν προοδευτικά μετά την καταστροφή, ο τελευταίος το 2000. Στο εργοστάσιο συνεχίζουν και σήμερα να αποθηκεύονται ραδιενεργά απόβλητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις