Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακαλύφθηκαν «τόποι βασανιστηρίων» στη Χερσώνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακαλύφθηκαν «τόποι βασανιστηρίων» στη Χερσώνα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τέσσερις «τόπους βασανιστηρίων» που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι ανακάλυψε η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας στη Χερσώνα, μετά από έρευνα που έκανε στην πόλη αφού την ανακατέλαβαν τα στρατεύματα του Κιέβου.

Η Χερσώνα τελούσε υπό ρωσική κατοχή και ανακαταλήφθηκε από τα στρατεύματα της Ουκρανίας στις 11 Νοεμβρίου, με τη γενική εισαγγελία να ανακοινώνει σήμερα (21.11.2022) στο Telegram πως «οι εισαγγελείς εξακολουθούν να εξακριβώνουν τα εγκλήματα της Ρωσίας: τόποι βασανιστηρίων έχουν εξακριβωθεί σε τέσσερα κτίρια».

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι Ουκρανοί ερευνητές μετέβησαν σε «τέσσερα» κτίρια, κυρίως «προσωρινά κέντρα κράτησης» πριν από τον πόλεμο, «όπου κατά τη διάρκεια της κατοχής της πόλης, οι κατοχικές αρχές κρατούσαν παράνομα ανθρώπους και τους βασάνιζαν βάναυσα».

«Κομμάτια κλομπ από καουτσούκ, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι κατοχικές αρχές για να κάνουν ηλεκτροσόκ στους αμάχους, λάμπα πυρακτώσεως και σφαίρες (…) κατασχέθηκαν», πρόσθεσε η εισαγγελία στο Telegram, για τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται 10 ημέρες μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας από τον ουκρανικό στρατό.

«Οι εργασίες που αποσκοπούν να εξακριβώσουν τους τόπους όπου βρίσκονται αίθουσες βασανιστηρίων και παράνομης κράτησης ανθρώπων θα συνεχιστούν» δήλωσε η ουκρανική γενική εισαγγελία, διευκρινίζοντας ότι θέλει επίσης να «ταυτοποιήσει όλα τα θύματα».

Αφότου απελευθερώθηκε η Χερσώνα στις 11 Νοεμβρίου, το Κίεβο κατήγγειλε επανειλημμένα ρωσικά «εγκλήματα πολέμου» και «ωμότητες» στην περιοχή της Χερσώνας. Η Μόσχα δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής σε αυτές τις κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις