Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία – Αντόνιο Γκουτέρες πριν το ραντεβού με Βλαντιμίρ Πούτιν: Η Ρωσία να κάνει άμεσα κατάπαυση πυρός

Στον τρίτο μήνα μπήκε ο πόλεμος στην Ουκρανία με τους Ρώσους να βάζουν, πλέον, στο στόχαστρό τους και τη Μολδαβία. Κρίσιμες συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από τη Μόσχα όπου έφτασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν συνθήκες για μία κατάπαυση πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για να βρούμε τρόπους προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αποτελεσματικό διάλογο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «περίπλοκη, με διαφορετικές ερμηνείες για αυτό που συμβαίνει», είναι δυνατόν να έχουμε έναν «σοβαρό διάλογο για τον καλύτερο τρόπο για να ενεργήσουμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των ανθρώπων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γκουτέρες αναμένεται αργότερα την Τρίτη (26.04.2022) να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΟΗΕ διπλασίασε την ανθρωπιστική βοήθεια σε 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που διαφεύγουν από τη χώρα τους, στην οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου ο ρωσικός στρατός, μπορεί να φθάσει τα 8,3 εκατομμύρια, από λίγο περισσότερους από 5,2 εκατομμύρια που είναι αυτή τη στιγμή.

Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, η οποία στην αρχή του πολέμου υπολόγιζε ότι οι πρόσφυγες θα έφθαναν τα 4 εκατομμύρια, ζητεί 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τις δράσεις της και αυτές των εταίρων της υπέρ των ανθρώπων αυτών που διαφεύγουν από την εμπόλεμη χώρα τους.

«Περισσότερα από 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια είναι πλέον απαραίτητα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες στην Ουκρανία, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο από το ποσό που είχαμε ζητήσει (1,1 δισεκατομμύριο δολάρια) όταν είχαμε κάνει την έκκληση την 1η Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου. Η έκκληση παρατάθηκε επίσης από τρεις σε έξι μήνες», ανέφερε ο ΟΗΕ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση είναι ένας 45χρονος Βρετανός υπήκοος, γεννημένος στη Σομαλία
Τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνα, «χτύπημα στη φυλετική ισότητα»
«Ένας νόμος γραμμένος με το αίμα, τον ιδρώτα και τις θυσίες των Αμερικανών για να εμποδίσουν τις φυλετικές διακρίσεις, για άλλη μια φορά αποδυναμώνεται», ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ
Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον
Στα 119,71 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2022, εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη, ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν μέχρι το καθεστώς να πει «ναι» σε μία συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες των ΗΠΑ
The Rishiri Galaxy, an oil and chemical tanker sailing under the flag of Panama, is docked at the Texas City docks next to the Marathon Galveston Bay Refinery shortly after U.S. President Donald Trump announced a 60-day waiver of the Jones Act shipping law, in Texas City, Texas, U.S. March 18, 2026. REUTERS/Antranik Tavitian