Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Απάνθρωπη μεταχείριση» των Ουκρανών στρατιωτών από τους Ρώσους καταγγέλλει το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Απάνθρωπη μεταχείριση» των Ουκρανών στρατιωτών από τους Ρώσους καταγγέλλει το Κίεβο
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Για «απάνθρωπη μεταχείριση» των Ουκρανών στρατιωτών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον στρατό της Ρωσίας, κάνει λόγο στην καταγγελία της η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Ουκρανοί στρατιώτες αφηγήθηκαν την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστησαν από τη Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook, αναφερόμενη ιδιαίτερα σε διάφορες μορφές σωματικής κακοποίησης, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία που ξέσπασε μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

«Τους κρατούσαν σε χωράφι, σε λάκκο, σε ένα γκαράζ. Κάθε τόσο έβγαζαν κάποιον έξω: τον ξυλοκοπούσαν με γκλοπ, τον πυροβολούσαν στο ύψος του αυτιού, τον εκφόβιζαν», προσθέτει η Ντενισόβα ενώ αναφέρθηκε και στους ναυτικούς που αιχμαλωτίστηκαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής στο Φιδονήσι, το νησί του Εύξεινου Πόντου.

«Τους άφηναν σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα σε θερμοκρασίες 20°C υπό το μηδέν, γεγονός που προκάλεσε κρυοπαγήματα σε πολλούς από αυτούς», τόνισε η Ντενισόβα.

Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί ότι έχουν γίνει δύο ανταλλαγές κρατουμένων από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η μία αφορούσε την απελευθέρωση των 19 Ουκρανών ναυτικών από το Φιδονήσι, έναντι έντεκα αμάχων ναυτικών που διασώθηκαν από ρωσικό πλοίο που είχε βυθιστεί κοντά στην Οδησσό, η άλλη αφορούσε δέκα ήταν στρατιώτες από κάθε χώρα.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δύο ακόμη ανταλλαγές οργανώθηκαν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τις ημερομηνίες ή τον αριθμό των αιχμαλώτων που εμπλέκονταν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις