Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποκάλυψη Financial Times για τις προθέσεις της Ρωσίας λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις

πόλεμος στην Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, το παρασκήνιο… έχει πάρει φωτιά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι Financial Times σημειώνουν για το θέμα σε εκτενές δημοσίευμά τους ότι η Ρωσία «δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να αποναζιστικοποιηθεί ενώ η Μόσχα είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο έδαφος».

Το δημοσίευμα επικαλείται τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές πάνω στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων. «Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν για παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ», αναφέρουν οι πηγές.

Το προσχέδιο κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τους FT, δεν περιέχει καμία αναφορά στα τρία από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας που είναι «αποναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Απεσταλμένοι και από τις δύο πλευρές πρόκειται να συναντηθούν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, στον τέταρτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που αποσκοπεί στον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία.

Φόβοι για νέο χτύπημα Πούτιν

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ουκρανία και οι σύμμαχοι της Δύσης παραμένουν δύσπιστοι για τις προθέσεις του Πούτιν, ανησυχώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες για να προχωρήσει σε νέα ευρείας κλίμακας επίθεση.

Ο επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, είπε στους FT ότι με τη Ρωσία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Click4more: «Σφήνα» Ερντογάν πριν τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Ωστόσο, ο Νταβίντ Αρακχαμία, επεσήμανε ότι υπάρχουν θέματα που παραμένουν άλυτα.

Μια άλλη πηγή τόνισε στους FT ότι η Ουκρανία ανησυχεί που η Ρωσία σε καθημερινή βάση προβάλλει και διαφορετικές τοποθετήσεις.

Κουλέμπα: «Βασική επιδίωξη η εκεχειρία»

Από την πλευρά του, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν συμφωνία για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στην Τουρκία.

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί της Τρίτης, 29.03.2022, στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις