Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτό είναι το πυρηνοκίνητο ρωσικό υποβρύχιο Belgorod με το «Όπλο της Αποκάλυψης»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτό είναι το πυρηνοκίνητο ρωσικό υποβρύχιο Belgorod με το «Όπλο της Αποκάλυψης»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τρόμο προκαλεί στην Ευρώπη το γεγονός ότι απέπλευσε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της Ρωσίας και βρίσκεται στην είσοδο της Αρκτικής και κάνει δοκιμές στη θαλάσσια περιοχή του Κάρα, αφού φέρει την τορπίλη «Poseidon», που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως το «Όπλο της Αποκάλυψης».

Έκθεση του ΝΑΤΟ, μέρος της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα «La Reppublica» και μεταδίδει η εκπομπή LIVE NEWS με τον Νίκο Ευαγγελάτο, θέλει το υποβρύχιο μήκους 178 μέτρων να βρίσκεται στη θάλασσα της Αρκτικής και εκφράζονται φόβοι ότι η αποστολή του είναι να δοκιμάσει για πρώτη φορά τη σούπερ τορπίλη.

Σημειώνεται ότι το υποβρύχιο παρουσιάστηκε από το Κρεμλίνο το 2018, ως ένα από τα συστήματα που θα επιτρέψουν την στρατηγική υπεροχή στη Ρωσία.

Η τορπίλη «Poseidon»

Πρόκειται για τορπίλη που ανήκει στο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Belgorod». Το «Poseidon» είναι μια πυρηνική κεφαλή που ταξιδεύει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και στη συνέχεια εκρήγνυται κοντά στην ακτή, προκαλώντας ραδιενεργό τσουνάμι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υποβρύχιο έχει:

  • Μήκος: 184 μέτρα
  • Πλάτος: 15 μέτρα
  • Ταξιδεύει με 60χλμ./ώρα
  • Παραμένει 120 ημέρες στον βυθό
  • Έλικες, ξεφεύγουν από τα σόναρ

Η τορπίλη:

  • Βλήμα 24 μέτρων
  • Μεταφορά πυρηνικής κεφαλής περίπου δύο μεγατόνων
  • Εκπέμπει πολύ λίγη θερμότητα
  • Ταξιδεύει αθόρυβα με πάνω από εκατό χλμ./ώρα
  • Μπορεί να εξαλείψει μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες

Η απειλή των πυρηνικών από τη Ρωσία

Ο Ραζμάν Καντίροφ, ηγέτης των Τσετσένων αυτονομιστών, έχει ζητήσει τη χρήση πυρηνικών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι «κατά την γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Αλλά ο Ντμίτρι Πέσκοφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κατέβασε τους τόνους και επέμεινε στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας που μιλά για χρήση πυρηνικών μόνο αν απειληθεί η χώρα.

Παράλληλα, όμως, πρώην Διευθυντής της CIA προειδοποιεί πως η απάντηση του ΝΑΤΟ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν ισοπεδωτική για τη Ρωσία. «Για να σας δώσω μια υποθετική απάντηση, θα απαντούσαμε ηγούμενοι μιας νατοϊκής – μιας συλλογικής προσπάθειας – που θα κατέστρεφε κάθε ρωσική συμβατική δύναμη, που μπορούμε να δούμε και να ταυτοποιήσουμε στα μέτωπα της Ουκρανίας και στην Κριμαία και κάθε πλοίο τους στη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Ντέιβιντ Πετρέους.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω του αιτήματος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ταχύτατη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Ο Ζελένσκι θέλει να ενταχθεί γρήγορα στο ΝΑΤΟ. Υπέροχη ιδέα. Απλώς παρακαλά τη Συμμαχία να επισπεύσει την έναρξη ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις