Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαψεύδει το Πεντάγωνο ότι βοηθά στις δολοφονίες Ρώσων στρατηγών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις πληροφορίες που οδήγησαν στη βύθιση του Moskva, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες πως το Πεντάγωνο βοηθά την Ουκρανία και στην εξολόθρευση υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματικών. Η Ουάσινγκτον το αρνείται.

Τις πληροφορίες πως το Πεντάγωνο βοηθά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να σκοτώνουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Ρωσίας είχαν δημοσιεύσει οι New York Times. Αλλά το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το αρνείται.

Είναι ακριβές το ότι οι ΗΠΑ δίνουν στο Κίεβο πληροφορίες «για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους», είπε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Όμως, συμπλήρωσε, «δεν δίνουμε πληροφορίες για το πού βρίσκονται ανώτεροι αξιωματικοί στα πεδία των μαχών» και «δεν συμμετέχουμε στις αποφάσεις για τους στόχους, που παίρνουν οι ουκρανοί στρατιωτικοί».

Οι New York Times ανέφεραν αντιθέτως, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ότι τα στοιχεία που δίνουν οι ΗΠΑ στον ουκρανικό στρατό του επέτρεψαν να βάλει στο στόχαστρο Ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ανέφερε πως από τους δέκα και πλέον Ρώσους ανώτερους αξιωματικούς που διατείνονται ότι έχουν εξοντώσει οι ουκρανικές δυνάμεις, «πολλοί» έγιναν στόχος χάρη στις πληροφορίες που δόθηκαν από την Ουάσινγκτον, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι ακριβώς.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της αμερικανικής προεδρίας επίσης διέψευσε, χαρακτηρίζοντάς το «ανεύθυνο», το δημοσίευμα.

«Οι ΗΠΑ δίνουν πληροφορίες για τα πεδία των μαχών για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους», ανέφερε η Έιντριεν Ουότσον, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΕΑ, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως «δεν παρέχουμε πληροφορίες με σκοπό να σκοτωθούν Ρώσοι στρατηγοί».

Κατά το δημοσίευμα των NYT, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους Ουκρανούς στις μάχες, τους δίνουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις στρατευμάτων, τοποθεσίες και άλλες λεπτομέρειες «για τα κινητά κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού» και οι ουκρανικές δυνάμεις, «αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά και συνδυάζοντάς τα με δικά τους, ιδίως υποκλοπές ρωσικών τηλεπικοινωνιών, εξαπέλυσαν έτσι πλήγματα με πυροβολικό και άλλες επιθέσεις που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν Ρώσοι ανώτεροι αξιωματικοί».

Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο ανέφερε επίσημα ότι ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, πήγε για «αρκετές ημέρες» την περασμένη εβδομάδα στο μέτωπο στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματικοί βρίσκονται ολοένα πιο κοντά στα πεδία των μαχών.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς ότι ο Βαλέρι Γκερασίμοφ τραυματίστηκε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ευρώπη στους δρόμους: Σκηνές χάους και επεισόδια σε Γαλλία, Βέλγιο, Αλβανία και Ιταλία
Κύματα οργής για το υψηλό κόστος ζωής, τη λιτότητα και τη διαφθορά συγκλονίζουν την Ευρώπη - Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι, Βέλγοι, Αλβανοί και Ιταλοί διαδηλωτές κατέκλυσαν όλες τις μεγάλες πόλεις των χωρών τους
Διαδηλωτές ανάβουν φωτιές και συγκρούονται με την αστυνομία στη διάρκεια διαδήλωσης στα Τίρανα, στις 17 Οκτωβρίου 2026
59
Financial Times: Πόσο κοντά βρίσκεται ο κόσμος σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Τα τρία επικίνδυνα μέτωπα
Οι λανθασμένοι υπολογισμοί των μεγάλων δυνάμεων, η αβεβαιότητα γύρω από τις συμμαχίες και η αδυναμία αποτροπής νέων συγκρούσεων μπορούν να οδηγήσουν σε μια γενικευμένη σύρραξη;
Πόλεμος στην Ουκρανία 48
Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε κομβόι ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Δυτική Όχθη και ξυλοκόπησαν Γάλλο δήμαρχο
Η βία έρχεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών μιας προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει υποστηρίξει τους εποίκους επιδιώκοντας την υποστήριξή τους
Δυτική Όχθη
7
Στις «φλόγες» και το Βέλγιο: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στις Βρυξέλλες
Φοιτητές διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο κόστος και για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση - Χρήση δακρυγόνων, ρίψεις νερού και εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας - Δείτε βίντεο
Βέλγιο