Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διάσημος Ρώσος πιανίστας στηρίζει την εισβολή και προκαλεί αγανάκτηση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διάσημος Ρώσος πιανίστας στηρίζει την εισβολή και προκαλεί αγανάκτηση

Αγανάκτηση προκαλεί στον κόσμο της μουσικής η υποστήριξη του διάσημου πιανίστα από τη Ρωσία, Μπόρις Μπερεζόφσκι, στον πόλεμο, καθώς ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να μην στηρίζει άλλο ο κόσμος την Ουκρανία για να κοπεί πλήρως η ηλεκτροδότηση και να επιταχυνθεί, έτσι, η πολιορκία της.

«Καταλαβαίνω ότι τους λυπούμαστε, ότι ενεργούμε ήπια, όμως δεν θα μπορούσαμε να πάψουμε να νοιαζόμαστε, να τους πολιορκήσουμε και να τους κόψουμε το ηλεκτρικό;», δήλωσε ο πασίγνωστος πανίστας στη διάρκεια εκπομπής λόγου στις 10 Μαρτίου στο ομοσπονδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Pervy Kanal, που υποστηρίζει τη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι μιλάει για την Ουκρανία.

Μάλιστα, του απάντησε και ένα στρατιωτικός που συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή, λέγοντάς του ότι «δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε με τα ίδια μας τα χέρια μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο μουσικός κόσμος αντέδρασε στα social media, με τον Λαρς Φογκτ, μουσικό διευθυντή της Ορχήστρας Δωματίου του Παρισιού, να γράφει με έντονο τρόπο στο Twitter: «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτά τα λόγια του πρώην φίλου μου Μπόρις Μπ. Όμως τα ακούω από το ίδιο του το στόμα. Η φιλία μας τελείωσε επισήμως».

Στον Ρώσο πιανίστα απάντησε και η βενεζουελανή συνάδελφός του, Γκαμπριέλα Μοντέρο, μέσω Twitter λέγοντας ότι πρόκειται για «μια τεράστια απογοήτευση» και προσθέτοντας ότι «το μουσικό μεγαλείο και η ενσυναίσθηση δεν πηγαίνουν πάντα μαζί».

«Είναι πέρα από τον κυνισμό», αντέδρασε από την πλευρά της η φινλανδο-ουκρανή διευθύντρια ορχήστρας Ντάλια Στάσεβκα.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, 53 χρόνων, τακτικός προσκεκλημένος στα φεστιβάλ και τις αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο, υποστήριξε επίσης πως «αυτό που λένε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, είναι καθαρό ψέμα».

«Είναι ανάγκη να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο και στη συνέχεια να οικοδομήσουμε κάτι καλό και συμπαθητικό για μας σ’ αυτή τη χώρα (…) Τελικά η αλήθεια θα φθάσει στους ανθρώπους, είμαι πεισμένος γι’ αυτό, ένας χρόνος θα περάσει και η αλήθεια θα κερδίσει», δήλωσε ο βραβευμένος πιανίστας.

Από την αρχή της εισβολής, καλλιτέχνες που θεωρείται ότι υποστηρίζουν τον Πούτιν, όπως ο διευθυντής ορχήστρας Βαλέρι Γκεργκίεφ ή η σοπράνο Άννα Νετρέμπκο, κηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα στις περισσότερες δυτικές αίθουσες μουσικής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις