Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το δεύτερο πλοίο με ουκρανικό σιτάρι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το δεύτερο πλοίο με ουκρανικό σιτάρι
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Στην Κωνσταντινούπολη έφτασε σήμερα Κυριακή (24.9.2023) το πρωί μέσω της Μαύρης Θάλασσας, το δεύτερο φορτηγό πλοίο που μεταφέρει ουκρανικό σιτάρι, σύμφωνα με ιστοσελίδες παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας, παρά τις απειλές της Μόσχας ότι θα επιτεθεί στα πλοία που φτάνουν και φεύγουν από και προς την Ουκρανία.

Πρόκειται για το Aroyat, το φορτηγό πλοίο με σημαία Παλάου, το οποίο αναχώρησε την περασμένη Παρασκευή (22.9.2023) από λιμάνι της Οδησσού γεμάτο ουκρανικό σιτάρι και ακολούθησε τον θαλάσσιο διάδρομο της Ουκρανίας κατά μήκος των δυτικών ακτών της Μαύρης Θάλασσας για να παρακάμψει τον αποκλεισμό της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα Marine Traffic και Vessel Finder, το φορτηγό πλοίο Aroyat που μεταφέρει 17.600 τόνους ουκρανικού σιταριού με προορισμό την Αίγυπτο βρισκόταν σήμερα στις 06:00 ώρα Ελλάδος στην νότια έξοδο του Βοσπόρου, στην Θάλασσα του Μαρμαρά και αναμένεται να κατευθυνεί προς τα στενά των Δαρδανελίων για να φτάσει στη Μεσόγειο.

«Σήριαλ» με το ουκρανικό σιτάρι

Η Μόσχα αποσύρθηκε τον Ιούλιο από διεθνή συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022, διασφαλίζοντας την εξαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία αυτή επέτρεψε την εξαγωγή σχεδόν 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών σε ένα έτος.

Ένα πρώτο πλοίο φορτωμένο με 3.000 τόνους σιταριού και επίσης με σημαία Παλάου είχε αναχωρήσει χωρίς να συναντήσει εμπόδια την Τρίτη επίσης από το λιμάνι Τσορνομόρσκ και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη.

Το Κίεβο επιδιώκει τη δημιουργία δρόμων εφοδιασμού προς την Αφρική προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιρροή της Ρωσίας, η οποία υποσχέθηκε το καλοκαίρι σε κάποια αφρικανικά κράτη να τους παραδώσει σιτάρι δωρεάν.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο μεγάλες αγροτικές δυνάμεις, η παραγωγή των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Η ρωσική εισβολή στην γείτονά της και οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα αποσταθεροποίησαν τις παγκόσμιες προμήθειες και αγορές.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν επίσης εδώ και εβδομάδες να αντιμετωπίσουν τον στρατιωτικό έλεγχο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Κίεβο ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ότι σκότωσε ή τραυμάτισε πολλούς «υψηλόβαθμους διοικητές» του ρωσικού στόλου σε πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την Παρασκευή κατά του αρχηγείου του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Σεβαστούπολη, στην προσαρτημένη από το 2014 από τη Ρωσία ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις