Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εν αναμονή του διαγγέλματος Πούτιν, η Δύση καταδικάζει τα ρωσικά δημοψηφίσματα

Εντός της ημέρας αναμένεται το διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ένα διάγγελμα που ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την είδηση ότι οι φιλορωσικές αρχές τεσσάρων περιφερειών στην Ουκρανία ετοιμάζουν δημοψήφισμα για ένταξη στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Αρχικά, το διάγγελμα του Βλάντιμιρ Πούτιν θα μεταδιδόταν το βράδυ της Τρίτης αλλά για άγνωστο λόγο αναβλήθηκε και θα μεταδοθεί – εκτός απροόπτου – σήμερα το πρωί. Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα απορρίπτει κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να προσαρτήσει κατεχόμενα εδάφη από την Ουκρανία. Ήδη οι ΗΠΑ διεμήνυσαν πως αν η Ρωσία προχωρήσει στα σχέδιά της θα υποστεί «μεγαλύτερες συνέπειες».

«Έχουμε καταστήσει σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες συνέπειες. Διαθέτουμε (…) αριθμό εργαλείων», είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

ΟΑΣΕ: Τα δημοψηφίσματα δεν θα έχουν «καμία νομική ισχύ»

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε την Τρίτη τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε τέσσερις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα ‘δημοψηφίσματα’ που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η ηγεσία του ΟΑΣΕ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ», προστίθεται στο κείμενο.

Οι φιλορωσικές αρχές στις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντανιέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια ανακοίνωσαν νωρίτερα χθες πως θα οργανώσουν εσπευσμένα από την Παρασκευή 23η Σεπτεμβρίου ως την Τρίτη 27η Σεπτεμβρίου δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία, κράτος-μέλος του ΟΑΣΕ.

Παρόμοια ψηφοφορία διεξήχθη για να αποκτήσει νομιμοποίηση η προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη κατοχή ουκρανικών εδαφών»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών, τα οποία χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από τη Ρωσία.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάρβαρη κατοχή ουκρανικών εδαφών», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Η προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας είναι εντελώς απαράδεκτη και σαφής παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντινούπολη: Πεθερά σκότωσε τη νύφη της με δύο σφαίρες στο κεφάλι – «Καθάρισα την τιμή μου» φώναζε
Η 58χρονη πυροβόλησε τη νύφη της, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της και φώναζε «σκότωσα τη νύφη μου, καθάρισα την τιμή μου» ενώ περίμενε τους αστυνομικούς καπνίζοντας τσιγάρο
ISTANBUL - MAY 01: Group of Turkish Policemen going in a street of Istanbul on May 01. 2024 in Turkey
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Ο Τραμπ απειλεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στο Βερολίνο
«Θα τους μειώσουμε πολύ ακόμη» και θα «μειώσουμε πολύ περισσότερους από 5.000», είπε ο Τραμπ - Η οικονομική δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία εκτιμάται σε περίπου δύο δισ. δολάρια τον χρόνο
Αμερικανικός στρατός 6
Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στις ΗΠΑ
Πρόκειται για 25 αρχαία νομίσματα, που χρονολογούνται από την αρχαία ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και έναν μαρμάρινο κορμό του Ασκληπιού, του Έλληνα θεού της ιατρικής
Πηγή φωτογραφίας: U.S. Immigration and Customs Enforcement 5
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ