Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έπεσε» η Κρεμίνα, η πρώτη πόλη που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι στα ανατολικά

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Έπεσε» η πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία και πλέον τελεί υπό κατοχή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας, καθώς οι αντίστοιχες ουκρανικές έχουν αποσυρθεί από την περιοχή, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.

Η Κρεμίνα, μια πόλη άνω των 18.000 κατοίκων περίπου 574 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, φαίνεται να είναι η πρώτη πόλη που καταλαμβάνεται στο πλαίσιο μιας νέας επίθεσης της Ρωσίας στα ανατολικά. «Η Κρεμίνα είναι υπό τον έλεγχο των Ορκ (Ρώσων). Εισήλθαν στην πόλη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ.

«Οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να αποσυρθούν. Έχουν οχυρωθεί σε νέες θέσεις και εξακολουθούν να πολεμούν τον ρωσικό στρατό». Είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν «από όλες τις πλευρές».

«Είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο αριθμός των νεκρών ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχεία –περίπου 200 νεκροί– όμως στην πραγματικότητα είναι πολλοί περισσότεροι», είπε, χωρίς να αποσαφηνίζει ποια περίοδο κάλυπτε ο εκτιμώμενος απολογισμός των θανάτων.

Η Ρωσία η οποία εξαπέλυσε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου, αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους. Η Ουκρανία δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως οι ρωσικές δυνάμεις, μετά την ανασύνταξή τους, εξαπέλυσαν νέα επίθεση με επίκεντρο την ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα ο Γκαϊντάι είχε δηλώσει πως η ανατολική Ουκρανία αντιμετώπιζε μια «δύσκολη κατάσταση» απέναντι στις αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις.

«Οι υπερασπιστές μας κρατούν τη γραμμή άμυνας», είχε πει ο Γκαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση. Οι επιθέσεις κοντά στη Ρουμπίζνε και την Ποπάσνα αποκρούστηκαν, είπε, καλώντας τους εναπομείναντες κατοίκους να φροντίσουν για την ασφάλειά τους.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέξι Αρεστόβιτς δήλωσε πως σκοπός της ρωσικής προέλασης στην περιφέρεια Λουχάνσκ είναι να απομονώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στις πόλεις Ρουμπίζνε, Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ.

Στην περιοχή του Χαρκόβου, 25.000 άνδρες του ρωσικού στρατού θα επιτεθούν από το Ιζιούμ προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ στην περιφέρεια Ντονέτσκ. Επίθεση θα επιχειρηθεί επίσης στην Αβντίβκα κοντά στο Ντονέτσκ.

Οι επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού κοντά στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάγιφ και την ανατολική ουκρανική μητρόπολη Χάρκοβο έχουν κύριο στόχο, κατά την άποψή του, να συγκρατήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας υπέρ της βερμούδας στο γραφείο εν μέσω καύσωνα: «Αν είναι καλοραμμένη, κανένα πρόβλημα»
«Εγώ φοράω κοστούμι και γραβάτα γιατί αυτό είναι το dress code ενός υπουργού» δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Φαραντού - Τι ισχύει με τη βερμούδα στα γραφεία στη Γαλλία
Αστυνομία Γαλλία
Η βίλα Σέρτοσα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία πουλήθηκε στη βασιλική οικογένεια Αλ Θάνι του Κατάρ για 350 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για έπαυλη στην οποία ο «Καβαλιέρε» φιλοξένησε από τον Βαλντιμίρ Πούτιν μέχρι τον Βρετανό Τόνι Μπλερ και τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό Θαπατέρο αλλά και τα διαβόητα «μπούνγκα -μπούνκα» πάρτι
Η βίλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία
Απίστευτες εικόνες από τον καύσωνα στην Ευρώπη: Η Γαλλία «βράζει» στους 44,3°C – Σε κόκκινο συναγερμό η Βρετανία, δύο έφηβοι πνίγηκαν στο Βέλγιο
Αναβολή των εξετάσεων για το μπακαλορεά για 10.000 υποψηφίους στη Γαλλία, κλειστά σχολεία στην Αγγλία, δωρεάν χρήση πισινών σε ανοιχτούς χώρους στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία - «Όταν μας χτυπάει ο ήλιος, θέλουμε να πεθάνουμε»
Μαδρίτη καύσωνας
5
Ντόναλντ Τραμπ: «Το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν εισπράττει διόδια στα Στενά του Ορμούζ, αν λέει ψέματα, οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν»
«Επιπλέον, κανένα χρηματικό ποσό δεν έχει δοθεί στο Ιράν, ούτε έχει αποδεσμευτεί από τα κεφάλαιά τους προς αυτούς από τις ΗΠΑ», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
τραμπ