Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έπεσε» η Κρεμίνα, η πρώτη πόλη που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι στα ανατολικά

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Έπεσε» η πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία και πλέον τελεί υπό κατοχή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας, καθώς οι αντίστοιχες ουκρανικές έχουν αποσυρθεί από την περιοχή, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.

Η Κρεμίνα, μια πόλη άνω των 18.000 κατοίκων περίπου 574 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, φαίνεται να είναι η πρώτη πόλη που καταλαμβάνεται στο πλαίσιο μιας νέας επίθεσης της Ρωσίας στα ανατολικά. «Η Κρεμίνα είναι υπό τον έλεγχο των Ορκ (Ρώσων). Εισήλθαν στην πόλη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ.

«Οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να αποσυρθούν. Έχουν οχυρωθεί σε νέες θέσεις και εξακολουθούν να πολεμούν τον ρωσικό στρατό». Είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν «από όλες τις πλευρές».

«Είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο αριθμός των νεκρών ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχεία –περίπου 200 νεκροί– όμως στην πραγματικότητα είναι πολλοί περισσότεροι», είπε, χωρίς να αποσαφηνίζει ποια περίοδο κάλυπτε ο εκτιμώμενος απολογισμός των θανάτων.

Η Ρωσία η οποία εξαπέλυσε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου, αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους. Η Ουκρανία δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως οι ρωσικές δυνάμεις, μετά την ανασύνταξή τους, εξαπέλυσαν νέα επίθεση με επίκεντρο την ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα ο Γκαϊντάι είχε δηλώσει πως η ανατολική Ουκρανία αντιμετώπιζε μια «δύσκολη κατάσταση» απέναντι στις αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις.

«Οι υπερασπιστές μας κρατούν τη γραμμή άμυνας», είχε πει ο Γκαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση. Οι επιθέσεις κοντά στη Ρουμπίζνε και την Ποπάσνα αποκρούστηκαν, είπε, καλώντας τους εναπομείναντες κατοίκους να φροντίσουν για την ασφάλειά τους.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέξι Αρεστόβιτς δήλωσε πως σκοπός της ρωσικής προέλασης στην περιφέρεια Λουχάνσκ είναι να απομονώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στις πόλεις Ρουμπίζνε, Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ.

Στην περιοχή του Χαρκόβου, 25.000 άνδρες του ρωσικού στρατού θα επιτεθούν από το Ιζιούμ προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ στην περιφέρεια Ντονέτσκ. Επίθεση θα επιχειρηθεί επίσης στην Αβντίβκα κοντά στο Ντονέτσκ.

Οι επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού κοντά στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάγιφ και την ανατολική ουκρανική μητρόπολη Χάρκοβο έχουν κύριο στόχο, κατά την άποψή του, να συγκρατήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρόμος σε λούνα παρκ στις ΗΠΑ: Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που καλώδιο παιχνιδιού σπάει – Δύο τραυματίες
Στα πλάνα φαίνεται η καμπίνα του παιχνιδιού να είναι στον αέρα όταν ξαφνικά πέφτει με δύναμη στο έδαφος, καθώς ένα από τα καλώδια που το συγκρατούσαν φαίνεται να σπάει απότομα
Λούνα Παρκ
Φρίκη στις ΗΠΑ: Πατέρας δολοφόνησε τη σύζυγο και τα έξι παιδιά τους – Έβαλε φωτιά στο σπίτι, έκαψε τα κατοικίδια και αυτοκτόνησε
Οι πολίτες της κοινότητας ειδοποίησαν τις αρχές για έντονη μυρωδιά καπνού, κατά την κατάσβεση οι πυροσβέστες εντόπισαν τις σορούς του ζευγαριού και των παιδιών ηλικίας από 5 έως 15 ετών
Μέλη της κοινότητας συγκεντρώνονται στο Duncan Woods στο Grand Haven του Μίσιγκαν, για να θρηνήσουν και να τιμήσουν οκτώ μέλη μιας τοπικής οικογένειας που έχασαν τη ζωή τους σε μια τραγωδία που συγκλόνισε την κοινότητα