Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσκεψη-έκπληξη του Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο – Η συνάντηση με τον Ζελένσκι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, αφού πραγματοποίησε ένα απροειδοποίητο ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Μια φωτογραφία που κοινοποιήθηκε από την Πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Twitter δείχνει τον Μπόρις Τζόνσον και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάθονται σε ένα τραπέζι στο προεδρικό μέγαρο, με τις αντίστοιχες σημαίες τους στο δωμάτιο.

Στη λεζάντα της εικόνας, η πρεσβεία έγραψε απλώς: «Έκπληξη» με ένα emoji που κλείνει το μάτι. Οι αξιωματούχοι της του Κιέβου δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ηγετών.

«Ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στην Ουκρανία για να συναντήσει προσωπικά τον Πρόεδρο Ζελένσκι, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό. Θα συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

https://twitter.com/UkrEmbLondon/status/1512791528607031303

Σε ένα tweet, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας καλωσορίζει στο Κίεβο «τον πρώτο ηγέτη της G7 που έφτασε στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Ενισχύουμε την ένωση των δημοκρατιών μας. Να είστε γενναίοι, όπως ο Μπόρις. Να είστε γενναίοι, όπως η Ουκρανία».

Ο Μπόρις Τζόνσον, γράφοντας στο Twitter, χαρακτήρισε ως «βάρβαρη» τη ρωσική εισβολή ενώ τόνισε ότι συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να του εκφράσει την «αμέριστη συμπαράσταση της Βρετανίας στον αγώνα της χώρας του ενάντια στη βάρβαρη εκστρατεία της Ρωσίας».

Όπως αναφέρει η DailyMail, τον περασμένο μήνα υπήρχαν αναφορές ότι ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από αξιωματούχους να εξετάσουν την πιθανότητα να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο.

zelenski johnson r

Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι είχαν ενδοιασμούς με την προοπτική να ταξιδέψει σε εμπόλεμη ζώνη ο Μπόρις Τζόνσον. Αλλά μια πηγή του Whitehall δήλωσε ότι ο Τζόνσον «θέλει να πάει» εάν το ταξίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Η πηγή πρόσθεσε εκείνη την εποχή ότι «αν παραμερίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια, οι οποίες είναι σημαντικές, το ερώτημα είναι εάν υπάρχει κάτι επιπλέον που θα μπορούσε να πετύχει ο ίδιος εάν συμμετείχε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ή εάν θα ήταν απλώς μια ένδειξη αλληλεγγύης».

Έκτοτε, η Μόσχα έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από το Κίεβο και τη γύρω περιοχή, σε μια προσπάθεια να επικεντρώσει εκ νέου τη στρατιωτική της εκστρατεία στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων πιθανότατα ήταν ο καταλυτικός παράγοντας για το ταξίδι του Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα ένταση Ισραήλ – Τουρκίας: Ο Νετανιάχου στέλνει τον Ερντογάν στο δικαστήριο της Χάγης για τους Κούρδους και την Χαμάς
Η υπόθεση θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις επιθέσεις του Ερντογάν κατά των κουρδικών μειονοτήτων στην Τουρκία, και στη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς
Ερντογάν και Νετανιάχου 17
Οι βρετανικές αρχές υποψιάζονται ότι το Ιράν είναι πίσω από την απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στην αεροπορική βάση Φέρφορντ
Ένα κίνητρο που συνδέεται με το Ιράν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο της πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ εξετάζεται επίσης μια ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς ή ένα ισλαμιστικό σχέδιο πίσω από το περιστατικό
Βρετανία
Πέντε συλλήψεις για πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Βρετανία - Σκόπευαν να προκαλέσουν «μεγάλη ζημιά» λέει ο Τραμπ
Η RAF Φέρφορντ στη Βρτεανία είναι από τις σημαντικότερες αεροπορικές εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί για αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή
Βρετανία
Πέδρο Σάντσεθ: Διαβεβαιώνει πως εργάζεται εντατικά για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης
Το μήνυμα του Ισπανού πρωθυπουργού μετά το κύμα οργής που έχει προκαλέσει η έξωση της Μαρικάρμεν, ηλικιωμένης ΑμεΑ από το σπίτι της στη Μαδρίτη καθώς δεν μπορούσε να πληρώνει το ενοίκιο
Ο Πέδρο Σάντσεθ