Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσκεψη-έκπληξη του Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο – Η συνάντηση με τον Ζελένσκι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, αφού πραγματοποίησε ένα απροειδοποίητο ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Μια φωτογραφία που κοινοποιήθηκε από την Πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Twitter δείχνει τον Μπόρις Τζόνσον και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάθονται σε ένα τραπέζι στο προεδρικό μέγαρο, με τις αντίστοιχες σημαίες τους στο δωμάτιο.

Στη λεζάντα της εικόνας, η πρεσβεία έγραψε απλώς: «Έκπληξη» με ένα emoji που κλείνει το μάτι. Οι αξιωματούχοι της του Κιέβου δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ηγετών.

«Ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στην Ουκρανία για να συναντήσει προσωπικά τον Πρόεδρο Ζελένσκι, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό. Θα συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

https://twitter.com/UkrEmbLondon/status/1512791528607031303

Σε ένα tweet, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας καλωσορίζει στο Κίεβο «τον πρώτο ηγέτη της G7 που έφτασε στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Ενισχύουμε την ένωση των δημοκρατιών μας. Να είστε γενναίοι, όπως ο Μπόρις. Να είστε γενναίοι, όπως η Ουκρανία».

Ο Μπόρις Τζόνσον, γράφοντας στο Twitter, χαρακτήρισε ως «βάρβαρη» τη ρωσική εισβολή ενώ τόνισε ότι συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να του εκφράσει την «αμέριστη συμπαράσταση της Βρετανίας στον αγώνα της χώρας του ενάντια στη βάρβαρη εκστρατεία της Ρωσίας».

Όπως αναφέρει η DailyMail, τον περασμένο μήνα υπήρχαν αναφορές ότι ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από αξιωματούχους να εξετάσουν την πιθανότητα να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο.

zelenski johnson r

Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι είχαν ενδοιασμούς με την προοπτική να ταξιδέψει σε εμπόλεμη ζώνη ο Μπόρις Τζόνσον. Αλλά μια πηγή του Whitehall δήλωσε ότι ο Τζόνσον «θέλει να πάει» εάν το ταξίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Η πηγή πρόσθεσε εκείνη την εποχή ότι «αν παραμερίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια, οι οποίες είναι σημαντικές, το ερώτημα είναι εάν υπάρχει κάτι επιπλέον που θα μπορούσε να πετύχει ο ίδιος εάν συμμετείχε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ή εάν θα ήταν απλώς μια ένδειξη αλληλεγγύης».

Έκτοτε, η Μόσχα έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από το Κίεβο και τη γύρω περιοχή, σε μια προσπάθεια να επικεντρώσει εκ νέου τη στρατιωτική της εκστρατεία στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων πιθανότατα ήταν ο καταλυτικός παράγοντας για το ταξίδι του Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την σύγκρουση των τρένων στην Ισπανία: «Άνθρωποι και καθίσματα εκσφενδονίζονταν στον αέρα»
Επιζώντες περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές τη στιγμή του δυστυχήματος - Κίνδυνος για την κυβέρνηση Σάντσεθ πριν τις εκλογές - Διαδηλώσεις στη Μαδρίτη
Ισπανία
14
Μέγκαν Μαρκλ: Στο «μικροσκόπιο» της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας η επιστολή σε βάρος του πατέρα της
Η αστυνομία είχε ήδη παραδεχτεί ότι δεν είχε προωθήσει την επιστολή στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και είχε δηλώσει ότι «εξετάζει» την ανάγκη παραπομπής του θέματος στη μονάδα εσωτερικών υποθέσεων
Ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ, Τόμας
Δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Ερντογάν μέσα σε ένα 24ωρο – Στο επίκεντρο η σύνοδος των τουρκογενών κρατών
Η νέα συνομιλία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου με ξένους ηγέτες στην Άγκυρα, μία ημέρα μετά την επικοινωνία τους για τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν